Діяльність Комітету

11 лютого 2014, 16:54

Роз'яснення щодо можливостей перерахунку пенсій колишнім військовослужбовцям з урахуванням набутого ними після звільнення з військової служби страхового (трудового) стажу

У відповідь на запитання, що надходять до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони з приводу можливостей перерахунку пенсій колишнім військовослужбовцям з урахуванням набутого ними після звільнення з військової служби страхового (трудового) стажу, керуючись частиною третьою статті 21 Закону України "Про комітети Верховної Ради України", роз’яснюємо наступне.

Пенсійне забезпечення громадян України, які перебували на військовій службі, службі в органах внутрішніх справ, державній пожежній охороні, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції чи Державній кримінально-виконавчій службі України здійснюється відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (надалі – Закон).

Згідно із статтею 63 зазначеного Закону усі призначені за цим Законом пенсії підлягають перерахунку у зв’язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення військовослужбовців, або у зв’язку із введенням нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах встановлених законодавством. Перерахунок пенсій здійснюється на момент виникнення права на перерахунок пенсій і провадиться у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 1 Порядку перерахунку пенсій, призначених відповідно до згаданого Закону, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.02.2008 р. № 45, визначено, що перерахунок раніше призначених пенсій проводиться у разі прийняття рішення Кабінетом Міністрів України про зміну розмірів хоча б одного з видів грошового забезпечення військовослужбовців, або у зв’язку із введенням для них нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення.

Факт працевлаштування військового пенсіонера після звільнення зі служби на розмір призначеної йому пенсії не впливає, оскільки Законом не передбачено проведення перерахунків пенсій з урахуванням страхового (трудового) стажу, набутого колишнім військовослужбовцем після його звільнення зі служби. Час роботи такого пенсіонера в цивільних організаціях зараховується в загальний страховий (трудовий) стаж, який дає право на призначення пенсії за віком на умовах Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" при досягненні пенсійного віку, встановленого цим Законом. При цьому при обчисленні пенсії будуть включені всі періоди працевлаштування військового пенсіонера.

Звертаємо увагу військових пенсіонерів, що у разі їхнього працевлаштування на підставі статті 60 Закону вони зобов’язані повідомляти органи Пенсійного фонду України за місцем свого проживання або за місцем отримання пенсії про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсії з метою запобігання виникнення переплат.

Військовим пенсіонерам слід також пам’ятати, що певній категорії пенсіонерів виплачується ряд надбавок, які встановлюються тільки непрацюючим особам. В першу чергу це стосується надбавки на непрацездатних членів сім’ї, що належать до осіб, які забезпечуються пенсією в разі втрати годувальника, яка призначається відповідно до пункту "а" статті 16 Закону. Ця надбавка виплачується в розмірі 50 відсотків від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб тільки тим пенсіонерам, які не працевлаштовані та мають на своєму утриманні таких осіб. Також, згідно із статтею 64 згаданого Закону передбачено підвищення пенсій відповідно до Закону "Про індексацію грошових доходів населення". Індексація пенсій проводиться в першу чергу непрацюючим пенсіонерам. Працюючим пенсіонерам індексація пенсії проводиться після проведення індексації заробітної плати. У всіх випадках загальний дохід працюючого пенсіонера, який підлягає індексації, не повинен перевищувати прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи.

Таким чином, якщо військовий пенсіонер виявив бажання перейти на інший вид державної пенсії з урахуванням набутого ним страхового (трудового) стажу після звільнення з військової служби, то для визначення доцільності такого переходу йому необхідно особисто звернутися з цим питанням до органів Пенсійного фонду України за місцем проживання або за місцем отримання пенсії, щоб з’ясувати який розмір одного з видів державних пенсій для нього буде вищим.