Діяльність Комітету

19 жовтня 2017, 12:53

Інформація щодо спільних комітетських слухань комітетів Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, у закордонних справах та з питань європейської інтеграції, які відбулися 18 жовтня 2017 року

 

18 жовтня 2017 року у Верховній Раді України відбулися спільні комітетські слухання комітетів Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, у закордонних справах та з питань європейської інтеграції на тему: «Наближення України до стандартів НАТО: перешкоди та досягнення. Стан виконання Річної національної програми співробітництва під егідою Комісії Україна-НАТО та Стратегічного оборонного бюлетеня України».

У заході взяли участь народні депутати України, представники органів виконавчої влади України, науково-дослідних установ, громадських організацій та іноземні дипломати.  


Комітет з питань національної безпеки і оборони на слуханнях представляли народні депутати України, керівник секретаріату Комітету.

Під час заходу, зокрема розглядалися питання, які відносяться до предметів відання Комітету з питань національної безпеки і оборони. Обговорювалися питання щодо розробки проекту закону про національну безпеку України та питання реформування Служби безпеки України.

Учасники слухань порушували питання щодо тексту законопроекту про національну безпеку України, який було розроблено міжвідомчою робочою групою Апарату РНБО. Зокрема, керівник секретаріату Комітету Блистів Тетяна Іванівна зазначила, що напрацьований текст є рамковим, а викладені у ньому норми щодо демократичного цивільного контролю, включаючи парламентський контроль, викладені лише в одному розділі. Натомість, сьогодні діє прийнятий у 2003 році Закон України «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави», який прикінцевими положеннями напрацьованого проекту запропоновано скасувати.




Також піднімалося питання щодо нових підходів до підготовки військовослужбовців у зв’язку з наближенням України до стандартів НАТО, зокрема зміни статутів, наказів, інструкцій.

У ході слухань піднімалося питання щодо реформування Служби безпеки України. Народні депутати України та учасники слухань відзначили необхідність якнайшвидшого затвердження Концепції реформування Служби безпеки України та позбавлення СБУ статусу правоохоронного органу.

Піднімалося питання щодо необхідності внесення змін до законів України «Про Службу безпеки України», «Про контррозвідувальну діяльність», «Про боротьбу з тероризмом», «Про державну таємницю», «Про запобігання корупції» тощо.

За результатами обговорення учасники слухань запропонували надіслати відповідні рекомендації Верховній Раді України, Президентові України, Кабінету Міністрів України для інтенсифікації процесу євроатлантичної інтеграції, успішного виконання Україною Річних національних програм, скорішого досягнення Україною критеріїв, необхідних для початку виконання Плану дій щодо членства в НАТО та отримання запрошення від Альянсу приєднатися до Організації Північноатлантичного договору у якості повноправного члена.