Діяльність Комітету

05 жовтня 2017, 10:35

Щодо результатів ранкового засідання Комітету 5 жовтня 2017 року

На ранковому засіданні Комітету, яке відбулося 5 жовтня, народні депутати України – члени Комітету розглянули проекти законів про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях (реєстр. № 7163), внесений Президентом України, та альтернативний про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями (реєстр. № 7163-1), внесений народними депутатами України.

Першим питанням Комітет розглянув законопроект, реєстраційний номер 7163, який визначений Президентом України як невідкладний.

Від членів Комітету надійшли пропозиції видалити у частині першій статті 7 законопроекту наступні слова: «Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року та "Комплексу заходів" від 12 лютого 2015 року»; та інша пропозиція: у частині першій статті 7 законопроекту наступні слова: «Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року та "Комплексу заходів" від 12 лютого 2015 року» замінити словами: «Резолюцій Ради Безпеки ООН, прийнятих у звязку з російською збройною агресією проти України в Донецькій та Луганській областях». Комітет за результатами розгляду більшістю голосів прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект закону прийняти за основу. Також Комітет прийняв рішення про утворення робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони з доопрацювання проекту Закону про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях, з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи до другого читання. Зазначену робочу групу доручено очолити народному депутату України, голові підкомітету з питань державної безпеки Левусу Андрію Мар’яновичу.

Комітет не підтримав проект Закону про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями (реєстр. № 7163-1).

Другим питанням Комітет розглянув проекти законів про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей (реєстр. № 7164), внесений Президентом України, та про відновлення дії Конституції України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» в окремих районах Донецької та Луганської областей (реєстр. №7164-1), внесений народними депутатами України Левченком Ю.В., Іллєнком А.Ю., Головком М.Й., Осуховським О.І., Марченком О.О.

За результатами розгляду вищевказаних законопроектів були прийняті рішення: проект Закону про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей (реєстр. № 7164), який визначений Президентом України як невідкладний, повернути Президенту України на доопрацювання, а проект Закону про відновлення дії Конституції України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» в окремих районах Донецької та Луганської областей (реєстр. № 7164-1), поданий народними депутатами України Левченком Ю.В., Іллєнком А.Ю., Головком М.Й. та іншими, не знайшов голосів для його підтримки.