Діяльність Комітету

10 квітня 2017, 10:40

Про результати засідання Комітету від 5 квітня 2017 року

5 квітня 2017 року відбулося засідання Комітету, на якому, зокрема заслуховувалася інформація щодо порушених та переданих до суду кримінальних справ про зниження боєздатності держави, зокрема щодо передачі військових містечок, які розміщувалися у східних та південних областях України.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив, що зараз слідчі військової прокуратури працюють над розкриттям шахрайських схем з відчуження майна Міністерства оборони України. Згідно з цими схемами здійснювалася, як правило, передача цілісних майнових комплексів та земельних ділянок, а до Міністерства оборони та державного бюджету коштів не надходило. За даними головного військового прокурора держава понесла мільярдні втрати.

Анатолій Матіос наголосив, що для більш ефективної роботи необхідно збільшити штат військової прокуратури.

За результатами розгляду питання народними депутатами України одноголосно прийнято рішення звернутися до Кабінету Міністрів України та до Генерального прокурора України з проханням розглянути питання щодо збільшення штату працівників Головної військової прокуратури та грошового забезпечення співробітників.

Також Анатолій Матіос повідомив, що ряд справ передано до Національного антикорупційного бюро України. У звязку з цим, народними депутатами України – членами Комітету прийнято рішення запросити на засідання Комітету директора Національного антикорупційного бюро України для розгляду питання щодо поточного стану розслідування корупційних справ у сфері національної безпеки і оборони.

Також Комітетом підтримано прийняття у другому читанні та в цілому як Закон проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України" (щодо документального оформлення травм (каліцтва, поранення, контузії) учасникам АТО).

За результатами розгляду питання щодо ситуації, яка склалася за наслідками вибухів на 65 Арсеналі ЦРАУ Озброєння Збройних Сил України у місті Балаклія Харківської області народні депутати України прийняли рішення терміново звернутися до Кабінету Міністрів України щодо виділення коштів у розмірі 100 млн грн з резервного фонду для розосередження озброєння та військової техніки.

Розглянувши питання щодо забезпечення харчуванням військовослужбовців, народні депутати України прийняли рішення  звернутися до Міністерства оборони України з проханням надати інформацію:

щодо причини збільшення вартості харчування на 20%;

щодо причин не виконання рішення спільного засідання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони та колегії Міністерства оборони України, яке відбулося 15 вересня 2016 року щодо збільшення кількості лотів для участі у тендерах по забезпеченню харчуванням військовослужбовців;

щодо обґрунтування кількість лотів, встановлених на сьогоднішній день;

щодо надання повного комплекту документів з вимогами до якості забезпечення харчуванням військовослужбовців.