Діяльність Комітету

11 квітня 2017, 10:56

Щодо засідання робочої групи секретаріату Комітету про підготовку законопроекту щодо утворення в системі судоустрою України військових судів

На засіданні Комітету 5 квітня 2017 року при обговоренні інформації щодо стану розслідування злочинів та здійснення правосуддя у воєнній сфері зазначалось, що наразі є проблеми якісного та кількісного кадрового забезпечення військової прокуратури, а саме слідчими. У цьому контексті було заслухано питання щодо створення органу військової юстиції, який може бути утворений на основі існуючих військових інститутів: військової прокуратури та Військової служби правопорядку в Збройних Силах України.

Разом з тим також зазначалось, що до системи органів військової юстиції мають ввійти військові суди.

При обговоренні цих питань члени Комітету наголосили на доцільності створення інституту військової адвокатури.

З огляду на зазначене, 11 квітня 2017 року відбулося засідання робочої групи секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони з підготовки законопроекту щодо утворення в системі судоустрою України військових судів.

Під час обговорення члени робочої групи зазначили, що до системи військових судів повинні входити військові місцеві суди та військовий апеляційний суд.

При цьому фахівці відмітили, що необхідність функціонування військових судів зумовлена особливою правовою регламентацією правовідносин, пов'язаних з проходженням громадянами військової служби, додатковими вимогами до кваліфікації суддів, які повинні мати ґрунтовні знання в галузі не тільки права, а й військової справи, потребою в окремих випадках організації їх роботи за місцем знаходження військових формувань, а також із необхідністю оформлення допуску на режимні об'єкти та до роботи з таємною інформацією.