Діяльність Комітету

26 вересня 2013, 11:19

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проект закону щодо передачі бойових прапорів військових частин, що розформовуються

Комітет з питань національної безпеки і оборони рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проект закону про внесення змін у додаток 2 до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, затвердженого Законом України "Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України" (щодо передачі бойових прапорів військових частин, що розформовуються)

На засіданні Комітету зазначалося, що у Збройних Силах України залишається неврегульованим питання передачі бойових прапорів військових частин, що розформовуються.

Положенням про порядок вручення бойових прапорів військовим частинам Збройних Сил України, їх зберігання та утримання передбачено, що “старі бойові прапори військових частин з орденами, грамотами та історичними довідками за узгодженням з Міністерством оборони України можуть бути передані на зберігання до музею (кімнати) Бойової Слави військових частин або місцевих музеїв для відкритої експозиції лише через меморіальний комплекс "Український музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років". Музею з такою назвою в Україні не існує, а є Меморіальний комплекс "Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років".

Під час обговорення члени Комітету звернули увагу на те, що такий порядок передачі бойових прапорів був доречним, доки Міністерством оборони не було засновано власного музею - Центральний музей Збройних Сил України. Відповідно до Указу Президента України від 15 січня 2010 року №29/2010 "Про надання Центральному музею Збройних Сил України статусу національний" музей перейменовано у Національний військово-історичний музей України.

Законопроектом (реєстр. №2284а) пропонується внести зміни до Додатка 2 до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, згідно з якими "старі бойові прапори військових частин з орденами, грамотами та історичними довідками за узгодженням з Міністерством оборони України можуть бути передані на зберігання до музею (кімнати) Бойової Слави військових частин або місцевих музеїв та музеїв державних навчальних закладів для відкритої експозиції лише через Національний військово-історичний музей України, а бойові прапори військових частин, які брали участь у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, - через Меморіальний комплекс “Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років".

Члени Комітету одноголосно підтримали законопроект, прийняття якого сприятиме збереженню бойових прапорів Збройних Сил України, активізації військово-патріотичного та культурного виховання громадян України.