Діяльність Комітету

18 грудня 2014, 16:31

Комітет з питань національної безпеки і оборони рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засад зовнішньої політики та пріоритетів національних інтересів України

Комітет на своєму засіданні ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засад зовнішньої політики та пріоритетів національних інтересів України.

Народні депутати розглянули три законопроекти: про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення і гарантування національної безпеки України) за реєстр. №1014; про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення національної безпеки України (реєстр. №1014-1); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засад зовнішньої політики та пріоритетів національних інтересів України (реєстр. №1014-2).

Голова Комітету Сергій Пашинський, відкриваючи засідання, зазначив, що 2010 року було ухвалено рішення про проголошення України "позаблоковою" державою. За його словами, по суті - це була відмова від курсу на євроінтеграцію. "Сьогодні назріла необхідність у внесенні змін до деяких законів України щодо визначення курсу на євроатлантичну інтеграцію та приєднання України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО)", - зазначив С.Пашинський.

Проектом (реєстр. 1014-2) пропонується внести зміни до законів "Про засади внутрішньої та зовнішньої політики" та "Про основи національної безпеки України", відповідно до яких створюються законодавчі передумови для інтеграції України у євроатлантичний безпековий простір і забезпечення захисту територіальної цілісності України та її суверенітету.

Один із законопроектів (реєстр. №1014) представив народний депутат Борис Тарасюк. Він зазначив, що суть проекту полягає у вилученні з чинного законодавства поняття "про позаблоковий статус України". Б.Тарасюк також висловився за об'єднання законопроектів в один.

Члени Комітету одноголосно підтримали законопроект за реєстр. №1014-2, як такий, що підготовлено найбільш грунтовно. На їхню думку, його прийняття дозволить забезпечити реалізацію євроінтеграційного курсу України в умовах потенційних та реальних загроз територіальній цілісності та суверенітету України.