Діяльність Комітету

21 травня 2015, 16:48

Комітет на своєму засіданні 20 травня 2015 року розглянув питання щодо ситуації довкола Приватного акціонерного товариства "Телеканал ІНТЕР"

 

 

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони на своєму засіданні 20 травня 2015 року розглянув питання щодо ситуації довкола Приватного акціонерного товариства  «Телеканал ІНТЕР».

У народних депутатів України – членів Комітету викликає занепокоєння редакційна політика згаданого телеканалу, що  сприяє розпалюванню ворожнечі в суспільстві, дестабілізує ситуацію в країні, а в підсумку, працює в інтересах Російської Федерації, як держави-агресора.

Крім того, телеканал діє виключно на підставі власності іноземних юридичних осіб і, таким чином, відповідно до статей 63 і 117 Господарського кодексу України є іноземним підприємством. Відповідно до частини другої статті 23 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» ліцензування мовлення іноземних телерадіоорганізацій в Україні забороняється.

З огляду на зазначене,  Комітет ухвалив рішення звернутися до Президента України, Генеральної прокуратури України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Антимонопольного комітету України з пропозицією організувати належну перевірку наведених фактів, ухваливши рішення, які б відповідали чинному законодавству та інтересам національної безпеки України в інформаційній сфері і унеможливили дестабілізацію ситуації в країні, яка залишається об’єктом воєнної агресії з боку Російської Федерації. Свою агресивну політику вона здійснює, з поміж  іншого, і через підтримку та забезпечення масштабних інформаційно-телекомунікаційних атак на Україну.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про основи національної безпеки України» намагання маніпулювати суспільною свідомістю, зокрема, шляхом поширення недостовірної, неповної або упередженої інформації є одним з основних реальних та потенційних загроз національній безпеці в інформаційній сфері та стабільності в суспільстві.

Народні депутати України під час обговорення згаданого питання порядку денного висловили переконання, що ухвалення і реалізація згаданих рішень сприятиме очищенню інформаційного простору України від відвертої маніпуляції суспільною свідомістю до якої вдається телеканал «Інтер» в своїх програмах. Це сприятиме ліквідації загроз національній безпеці України в інформаційній сфері.