Діяльність Комітету

09 жовтня 2014, 14:36

Комітет обговорив проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення суверенітету та захисту територіальної цілісності України

Під час розгляду проекту Закону (реєстр. №4561а) на засіданні Комітету доповідачі від Міністерства юстиції України та Міністерства закордонних справ України відзначали, що ним  пропонується встановити реалізацію курсу держави на європейську інтеграцію з метою членства у Європейському Союзі; забезпечення національної безпеки через взаємодію із системою колективної безпеки; інтеграцію в Організацію Північноатлантичного договору і набуття членства в ній.

У зв’язку з цим забороняється участь України у будь-яких міжнародних або наднаціональних об’єднаннях, членство в яких суперечить політичній та економічній інтеграції України до Європейського Союзу.

Проектом пропонується вилучити такий напрям державної політики з питань національної безпеки, як «збереження добросусідських відносин і стратегічного партнерства з Російською Федерацією, іншими країнами Співдружності Незалежних Держав, а також з іншими державами світу».

Відповідні зміни передбачається внести до законів «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики» та «Про основи національної безпеки України».

За підсумками обговорення народні депутати України – члени Комітету підтримали пропозицію Голови Комітету Володимира Литвина щодо рекомендації  новообраній Верховній Раді України розглянути це питання з урахуванням суспільних запитів, настроїв і очікувань та виходячи з інтересів безпеки держави.