Діяльність Комітету

26 вересня 2013, 12:57

Про роботу Комітету та його підкомітетів за період з 16 по 20 вересня ц.р.

16-20 ВЕРЕСНЯ 2013 РОКУ

Комітетом проведені засідання 18 вересня (виїзне) та 19 вересня 2013 року, на них загалом розглянуто 7 питань, із них законопроектів, з яких Комітет визначений головним – 4. 

Верховною Радою  України прийняті Закони, з яких Комітет визначений головним:

Про внесення змін до Закону України Про військовий обов’язок і військову службу - за результатами розгляду у другому читанні;

Про схвалення рішення Президента України про направлення національного контингенту для участі в Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго, внесений Президентом України як невідкладний.

У Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони триває підготовка до:

проведення виїзного засідання з розгляду питання: «Про стан і перспективи розвитку Держспецзв’язку та законодавства, що регулює її діяльність»;

комітетських слухань стосовно питань економічної безпеки.

19 вересня 2013 року проведено нараду за участю представників Міноборони, Мінюсту, Інституту стратегічних досліджень з питань уніфікації  термінології у сфері безпеки і оборони, яка використовується у проектах законодавчих актів.  

РОБОТА ПІДКОМІТЕТІВ:

З питань державної безпеки

- вирішення організаційних питань щодо здійснення підготовки і проведення виїзного засідання Комітету до Головного управління розвідки Міністерства оборони України 18 вересня ц.р.;

- здійснення аналізу щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо приведення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України у відповідність до рекомендацій Парламентської Асамблеї Ради Європи (№№ 1402, 1466,1713, 1722,1755) № 2045-08.07.2013  та напрацювання пропозиції Комітету для прийняття рішення на засіданні 20.09.ц.р.;

- підготовлено та направлено відповідь Комітету на звернення громадян.

 

З питань воєнної безпеки та оборони

- підготовка законопроектів до розгляду на засіданнях Комітету, що відбулися 18 та 19 вересня. Опрацьовано 2 проекти законів:

- про ратифікацію Угоди (у формі обміну листами) між Україною та Організацією Північноатлантичного договору про участь України в операції «Океанський Щит» (реєстр. № 0039 від 05.09.2013), поданий Президентом України, який запропоновано підтримати та запропонувати Комітету у закордонних справах, який визначено головним, прийняти його з урахуванням висновку Головного науково-експертного управління;

- про внесення змін у додаток 2 до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, затвердженого Законом України «Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України» (реєстр. № 2284а від 11.06.2013), поданий Кабінетом Міністрів України, який рекомендовано прийняти у першому читанні та в цілому як Закон. Голові підкомітету доручено представити цей проект на засіданні Верховної Ради.

Здійснювалося супроводження проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” (реєстр. № 0909), підготовленого до розгляду Верховною Радою у другому читанні  (19 вересня 2013 року Закон прийнято).

У підкомітеті триває робота над законопроектами, що готуються до другого читання, зокрема про внесення змін до деяких законів України щодо служби у військовому резерві (реєстр. № 2591, КМУ).

 

З питань оборонно-промислового комплексу та військово-технічного співробітництва

- у підкомітеті продовжується опрацювання проектів Законів:

про створення та виробництво озброєння, військової і спеціальної техніки;

про військово-технічне співробітництво.

 

З питань інформаційної політики

- триває підготовка до проведення виїзного засідання з розгляду питання: «Про стан і перспективи розвитку Держспецзв’язку та законодавства, що регулює її діяльність»;

- 21 вересня 2013 р. – представники підкомітету прийняли участь у науково-практичній конференції на тему: «Актуальні проблеми національної безпеки та шляхи їх вирішення», організованій Спілкою офіцерів України.

 

З питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей

20 вересня 2013 року у підкомітеті з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони за ініціативою громадських організацій – спілки ветеранів Афганістану воїнів-інтернаціоналістів "Щит", що об’єднує військові частини Дарницького району м. Києва, та міжнародного благодійного фонду "Ветеран військового будівництва" відбулася зустріч голови підкомітету Сергія Гриневецького з представниками зазначених організацій: Климком Миколою Анатолієвичем та Реуттом Андрієм Юрійовичем. Як поінформували прибулі, у цих організаціях дуже стурбовані станом забезпечення житлом військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, та учасників бойових дій в Афганістані, які перебувають на квартирному обліку у виконавчих органах місцевого самоврядування.

Климко М.А. та Реутт А.Ю. повідомили, що на початок поточного року понад 20 тисяч сімей колишніх військовослужбовців та учасників бойових дій в Афганістані потребують поліпшення житлових умов, з них понад 10 тисяч сімей перебувають на квартирному обліку більше 20 років і що більшість ветеранів військової служби та учасників бойових дій в Афганістані взагалі втратили надію на державну допомогу у вирішенні житлової проблеми. Крім того, за їх інформацією, понад 6 тисяч військовослужбовців, які звільнені в запас або відставку, потребують відселення із закритих та віддалених від населених пунктів військових містечок та гарнізонів. Ними також акцентовано увагу на те, що скасування Кабінетом Міністрів України у 2011 році Програми забезпечення житлом військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, яка була затверджена Урядом 29 січня 1999 року постановою № 114, негативно відображується зараз на вирішенні цього питання. На їх думку, єдиним шляхом вирішення цієї важливої проблеми є використання позитивного досвіду Міноборони з придбання житла для військовослужбовців, а саме на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2012 року  № 999 "Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на будівництво (придбання) житла для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу". Співбесідники запропонували закупівлю квартир проводити по регіонах, залежно від гостроти проблеми забезпечення у них житлом відповідних категорій громадян та їх кількості, для чого утворити при Мінсоцполітики конкурсну комісію  з представників цього Міністерства, Спілки ветеранів Афганістану та міжнародного благодійного фонду "Ветеран військового будівництва" по відбору пропозицій щодо закупівлі квартир для ветеранів локальних війн, а також розселення ветеранів військової служби із військових містечок.   

У відповідь голова підкомітету Сергій Гриневецький звернув увагу на те,  що головною проблемою законодавства України є відсутність у багатьох законах, особливо з питань соціального захисту, механізмів реалізації їх положень, у зв’язку з чим на цей час програми забезпечення житлом військовослужбовців, осіб, звільнених у запас або відставку, майже не фінансуються, а тому і не виконуються. Саме з цієї причини питання забезпечення житлом військовослужбовців перейшло в розряд проблеми, яка продовжує загострюватись. На думку парламентаря, необхідно проводити ревізію законодавства у соціальній сфері і готувати такі до нього зміни, які б мали можливість реалізовувати нові концептуальні бачення забезпечення житлом зазначених вище категорій громадян з чітко визначеними джерелами фінансування будівництва житла, гарантованим отриманням цими категоріями громадян грошової компенсації за належні їм для отримання жилі приміщення та з використанням інших сучасних механізмів його придбання. Прикладом у цьому, наголосив С. Гриневецький, може бути розроблений за ініціативою Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань військової служби, соціального захисту військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, та членів їх сімей  (реєстр. № 0907 від 12.12.2012 року), поданий народними депутатами України Гриневецьким С.Р., Самойленком Ю.П., яким встановлюються порядок та умови виплати військовослужбовцям та членам їх сімей, а також військовослужбовцям, звільненим з військової служби в запас або у відставку за віком, за станом здоров’я, у зв’язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, грошової компенсації на придбання (будівництво) житла, а також порядок відселення осіб, звільнених з військової служби в запас або у відставку, та членів їх сімей, які проживають разом з ними, з жилих приміщень, розташованих у військових містечках, з наданням їм іншого жилого приміщення тощо. Цей законопроект планується до розгляду у парламенті в період з 8 по 11 жовтня 2013 року.

При обговоренні питання голова підкомітету акцентував увагу на заходах,  які вживає Комітет, а також на рішеннях, які вже прийняті Кабінетом Міністрів України для розв’язання проблеми будівництва житла військовослужбовцям, особам, звільненим з військової служби в запас або відставку, та членам їх сімей. Зокрема, зазначалося, що проблему можна вирішити у разі забезпечення Урядом України належного фінансування цього питання.

За підсумками зустрічі її учасники вирішили додатково опрацювати можливі пропозиції із зазначеного питання.