Діяльність Комітету

03 жовтня 2013, 20:05

Комітет рекомендує Верховній Раді відхилити проект Закону щодо приведення засад діяльності Служби безпеки України відповідно до рекомендацій Парламентської Асамблеї Ради Європи

Комітет з питань національної безпеки рекомендує Верховній Раді відхилити проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо приведення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України у відповідність до рекомендацій Парламентської Асамблеї Ради Європи (№ 1402, 1466, 1713, 1722, 1755) (реєстр. № 2045).

Автор законопроекту, народний депутат Г.Москаль, доповідаючи на засіданні Комітету, зазначив, що метою прийняття законопроекту є забезпечення "демократичного надзору" за Службою безпеки України, її демілітаризація, впровадження передових світових стандартів у її діяльність.

Законопроектом пропонується внести відповідні зміни до законів "Про Службу безпеки України", "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю", "Про засади запобігання і протидії корупції". Зокрема, пропонується скасувати віднесення до одного з провідних завдань Служби боротьбу з корупцією та організованою злочинною діяльністю у сфері управління і економіки. Передбачається встановити, що заступниками Голови СБУ можуть призначатися особи з числа державних службовців. До кадрів СБУ пропонується віднести співробітників-військовослужбовців, державних службовців і працівників. У разі прийняття законопроекту, співробітниками-військовослужбовцями буде комплектуватися виключно військова контррозвідка та Антитерористичний центр.

Народні депутати України - члени Комітету, обговоривши проект, а також врахувавши висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради, прийшли до висновку, що визначення правового статусу суб'єктів сектору безпеки держави, завдань та їхніх повноважень має здійснюватися не вибірково, а у відповідності до концепції та державної програми реформування сектору безпеки.

Народні депутати більшістю голосів (8 - "за"; 1 - "утримався") ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду законопроекту у першому читанні його відхилити.