Діяльність Комітету

20 липня 2012, 11:35

Комітет протягом десятої сесії зосереджував зусилля на законодавчому забезпеченні діяльності сектору безпеки і оборони України, а також питань щодо посилення соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей, пенсійного забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ

Протягом 10 сесії народні депутати України-члени Комітету на 7 засіданнях розглянули 29 питань, серед них - 18 законопроектів та 3 проекти постанов.

Верховною Радою за поданням Комітету прийнято в цілому 5 законів, у першому читанні - 6, відхилено та знято з розгляду - 1, підготовлено до розгляду Верховною Радою України - 6. Комітетом надано 25 попередніх висновків на законопроекти, які є предметом відання інших комітетів. Зокрема, прийняті закони: "Про внесення зміни до статті 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (щодо надання кандидатам та докторам наук відстрочки від призову на строкову військову службу)"; "Про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2012 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях"; "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту військовослужбовців, виплати одноразової грошової допомоги у разі їхньої загибелі (смерті), встановлення їм інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності"; "Про схвалення рішення Президента України щодо направлення миротворчого контингенту для участі України у транскордонних операціях у рамках міжмісійного співробітництва між Місією ООН у Ліберії та Операцією ООН у Кот-д'Івуарі"; "Про схвалення рішення Президента України щодо направлення миротворчого контингенту для участі України в Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго".

За ініціативою членів Комітету 23 травня у Верховній Раді відбулися парламентські слухання на тему: "Про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України". Метою слухань було всебічне обговорення комплексу проблем Воєнної організації та сектору безпеки, пов'язаних із трансформацією Воєнної організації у сектор безпеки і оборони, отримання обґрунтованих, конструктивних, узгоджених пропозицій щодо законодавчого забезпечення їх вирішення.

За результатами проведення парламентських слухань Верховна Рада прийняла Постанову "Про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України". У ній, зокрема, запропоновано низку заходів, які пропонується вжити Президенту України, Кабінету Міністрів, комітетам Верховної Ради та Рахунковій палаті.

22 червня поточного року Комітет провів "круглий стіл" на тему: "Проблеми забезпечення житлом осіб, звільнених з військової служби, та ветеранів військової служби, які перебувають на квартирному обліку в органах місцевого самоврядування".

За підсумками "круглого столу" Комітет ухвалив рішення щодо звернення до Кабінету Міністрів стосовно внесення на розгляд Верховної Ради України проекту закону України з метою внесення змін до законодавчих актів, а також ініціювати розробку нової редакції Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", передбачивши у його назві державні гарантії зазначеній категорії громадян та поставивши за мету упорядкування чинної нормативно-правової бази з питань житлового забезпечення військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, та членів їхніх сімей і можливість гарантованого бюджетного фінансування програм на його виконання у повному обсязі. Відповідно до рішення учасників круглого столу рекомендації, з метою інформування, направлені Президенту України.

Комітетом також проведено круглий стіл на тему: "Удосконалення законодавства України у сфері державного експортного контролю".

У порядку контролю за виконанням ст. 11 Закону "Про основи національної безпеки України" Комітет розглянув інформацію Міністерства оборони щодо результатів виконання Державної програми розвитку Збройних Сил України на 2006-2011 роки.

Крім цього, в порядку контролю за реалізацією Закону "Про схвалення рішення Президента України щодо направлення миротворчого контингенту для участі України в Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго" Комітет звернувся до Президента України щодо ситуації довкола перебування українського миротворчого контингенту у Демократичній Республіці Конго.

Члени Комітету звернулися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини В.Лутковської з приводу реалізації частини другої ст. 11 Закону "Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави", яка передбачає затвердження представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у справах захисту прав військовослужбовців. Це звернення обумовлено тим, що проведений у Комітеті аналіз звітів Уповноваженого за 2009-2011 роки виявив негативні тенденції щодо систематичного порушення невід'ємних прав людини, які не можуть бути обмежені для військовослужбовців, - на життя і здоров'я, захист честі й гідності, особисту недоторканність і безпеку, справедливі та сприятливі умови служби. До Комітету надходять численні звернення, у яких висловлюється глибоке невдоволення існуючим пенсійним забезпеченням, надзвичайно гостро порушуються питання забезпечення житлом, покращення побутових умов, відмов у наданні житлових пільг. Незадовільно вирішуються питання забезпечення житлом військовослужбовців, а також осіб, звільнених в запас чи у відставку, та членів їх сімей, які перебувають на квартирному обліку в органах місцевого самоврядування. Автори багатьох звернень повідомляють про надзвичайне ускладнення медичного обслуговування ветеранів війни і військової служби, відмову у безоплатному лікуванні, наданні пільг на придбання ліків, санаторно-лікувальних путівок тощо. Порушуються також питання захисту конституційних прав громадян.

Протягом десятої сесії члени Комітету продовжували вести особистий прийом громадян, розглянули 365 листів із пропозиціями, заявами та скаргами громадян з різних питань.

Упродовж роботи десятої сесії у Комітеті проводилися зустрічі з делегацією Національного Військового Коледжу Сполучених Штатів Америки, представниками Посольства Угорщини, Великобританії, учасниками стажування Студентського президента та депутатами Студентського парламенту України 2011/2012 років.

До розгляду на наступній сесії готуються 10 законопроектів.