Діяльність Комітету

26 червня 2012, 16:46

Стан виконання законодавства щодо забезпечення житлом осіб, звільнених з військової служби у запас або відставку, які перебувають на квартирному обліку в органах місцевого самоврядування, обговорено під час "круглого столу" у Комітеті

У заході взяли участь народні депутати, представники міністерств і відомств, органів місцевого самоврядування, неурядових організацій.

Голова Комітету Анатолій Гриценко, відкриваючи засідання, наголосив на необхідності "забезпечити виконання зобов'язань держави перед тими людьми, які носили форму, які чесно служили, які готові з запасу піти знову захищати країну, а про них забули".

А.Гриценко звернув увагу на те, що сьогодні немає програми забезпечення житлом військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, яка ще діяла до 2009 року. За його словами, сьогодні вона згорнута і не виконується, а проблема забезпечення житлом військовослужбовців набула ще більшої гостроти. "Необхідно приймати нову програму з чітким фінансуванням, передбачивши у ній більш ефективний механізм надання цільових субвенцій всім, хто потребує житла: учасникам бойових дій, ліквідаторам, інвалідам", - наголосив А.Гриценко.

Перший заступник голови Комітету Сергій Гриневецький зазначив, що "житлова проблема в оборонному відомстві погіршується з року в рік. Армія безквартирних офіцерів і прапорщиків, звільнених в запас чи у відставку, значно випереджає ту кількість квартир, що виділяється державою". За його словами, станом на 1 січня 2012 року на квартирному обліку у виконкомах місцевих рад перебуває понад 15 тисяч сімей звільнених військовослужбовців. Майже половина з них проживає в незадовільних житлових умовах. В особливо скрутному становищі опинилися ті, хто віддав армії і флоту найкращі роки свого життя - ветерани військової служби. Із загальної чисельності 1546 осіб перебувають на квартирному обліку понад 20 років.

С.Гриневецький також зазначив, що протягом 2005-2008 років програма забезпечення житлом не включалася до переліку бюджетних програм Міністерства оборони. "Єдиним та вкрай недостатнім джерелом фінансування була частка субвенцій із державного бюджету місцевим бюджетам. Вона мала чітко визначені пільгові категорії громадян, на які могла використовуватись. Водночас обсяг житла, отриманого за рахунок зазначеної субвенції, з роками постійно зменшувався. За 5 років, що минули, обсяги недофінансування державного будівництва житла для військовослужбовців звільнених в запас або у відставку склали понад 1,6 мільярди гривень, що не дозволило збудувати майже 12 тисяч квартир. Взагалі для забезпечення житлом військовослужбовців, звільнених в запас або у відставку, необхідно майже 5 мільярдів гривень", - повідомив перший заступник голови Комітету.

Житлова проблема, на думку народних депутатів, повідомив С.Гриневецький, повинна бути розв'язана через здешевлення системи іпотечного кредитування і має бути спрямована на створення всіх необхідних умов для поліпшення соціально-побутового економічного стану громадян.

На актуальності розв'язання житлової проблеми для військовослужбовців, звільнених з військової служби у запас або відставку, наголосив заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики Юрій Сербін. Він зазначив, що не потрібно приймати додаткових програм, а необхідно забезпечити належне фінансування тих програм, які вже є.

Керівник Департаменту Міністерства оборони Борис Андресюк підтримав доповідачів у необхідності пошуку альтернативних варіантів забезпечення військовослужбовців житлом. Одним з таких варіантів, на його думку, може стати будівництво житла без зміни цільового призначення на землях оборони. Б.Андресюк повідомив про підготовлений перелік земельних ділянок, які включають всі регіони України. "Міністерством оборони апробований пілотний проект "Військове містечко-300". Ми визначили 300 земельних ділянок. Перший пілотний проект в Гостомелі за новітніми технологіями - за 2 місяці був зібраний 16-квартирний житловий будинок на землях Міністерства оборони", - повідомив Керівник Департаменту.

Заступник голови Комітету з питань соціальної політики та праці Ярослав Сухий у виступі наголосив на тому, що "ситуація з забезпеченням житлом військовослужбовців і звільнених у запас є просто катастрофічною". Я.Сухий звернув увагу на один невикористаний Міністерством оборони резерв. На його думку, проблему також можна розв'язати, якщо об'єднати зусилля кількох силових відомств: фінансові, матеріальні, інші для будівництва конкретних об'єктів.

Інші учасники заходу наголошували на необхідності вивчити питання укладення довгострокових угод з всеукраїнськими ветеранськими громадськими організаціями, їх осередками в областях і районах, які мають можливість залучення утворених ними підприємств до будівництва житла.

Промовці також зазначали, що необхідно сприяти передачі вивільнених земель оборони державним адміністраціям областей, Раді міністрів АР Крим, міст Києва та Севастополя, місцевим органам самоврядування під будівництво житла для військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, та членів їх сімей.

Учасники "круглого столу" висловлювали пропозиції щодо вжиття заходів з опрацювання механізмів залучення інвестицій для будівництва житла військовослужбовцям, особам, звільненим з військової служби в запас або відставку, та членам їх сімей.

За підсумками "круглого столу" члени Комітету рекомендують Кабінету Міністрів розробити та внести на розгляд Верховної Ради проект закону, яким передбачити зміни до законів "Про регулювання містобудівної діяльності", "Про Державний бюджет України на 2012 рік" стосовно субвенції із загального фонду на будівництво і придбання житла військовослужбовцям та особам рядового і начальницького складу, звільненим у запас або відставку за станом здоров'я, віком, вислугою років та у зв'язку із скороченням штатів, які перебувають на квартирному обліку за місцем проживання, членам сімей з числа цих осіб, які загинули під час виконання ними службових обов'язків; "Про місцеве самоврядування в Україні" стосовно виділення в місцевих бюджетах не менше 15 відсотків від коштів, передбачених на будівництво житла для забезпечення звільнених в запас або відставку військовослужбовців.

Комітет також рекомендує уряду розробити нову редакцію Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", передбачивши у його назві державні гарантії зазначеній категорії громадян та поставивши за мету упорядкування чинної нормативно-правової бази з питань житлового забезпечення військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, та членів їхніх сімей і можливість гарантованого бюджетного фінансування програм на його виконання у повному обсязі.

Кабінету Міністрів рекомендується під час внесення змін до Державного бюджету України на 2012 рік та підготовки проектів державного бюджету на наступні роки передбачати збільшення видатків на оборону з урахуванням у повному обсязі потреби на здійснення заходів щодо забезпечення житлом військовослужбовців, звільнених у запас або відставку; розглянути питання щодо створення єдиного державного реєстру військовослужбовців та осіб, звільнених у запас або відставку, що мають право на забезпечення житлом відповідно до законодавства, та відновити з 2012 року дію Програми забезпечення житлом військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, або прийняти із визначенням гарантованих джерел фінансування нову цільову програму забезпечення житлом осіб, звільнених з військової служби, які перебувають на квартирному обліку в органах місцевого самоврядування. Також рекомендовано щорічно передбачати у Державному бюджеті цільові субвенції для областей, міст Києва та Севастополя на забезпечення житлом зазначених осіб.

Відповідні рекомендації Комітет також направить Міністерству оборони та Державній службі з питань інвалідів та ветеранів.