Діяльність Комітету

24 листопада 2011, 16:25

Комітет рекомендує Верховній Раді відхилити проект закону про внесення зміни до статті 5 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо порядку присвоєння військового звання "генерал армії України"

Проектом (реєстр. №9323), поданим народним депутатом Б.Тарасюком, пропонується встановити, що вище військове звання "генерал армії України" присвоюється Президентом України виключно особам вищого офіцерського складу Збройних Сил України за особливі заслуги у керуванні військами при обороні держави у воєнний час.

Автор обґрунтував прийняття законопроекту необхідністю уточнити підстави для присвоєння вищого військового звання "генерал армії України" та запобігти "девальвації статусу звання внаслідок прийняття необґрунтованих рішень щодо його присвоєння".

Члени Комітету після всебічного обговорення погодилися з автором законопроекту щодо необхідності внесення змін до порядку присвоєння вищих військових звань. Однак, виходячи з того, що присвоєння вищих військових звань (відповідно до статті 106 Конституції України) віднесено до виключної компетенції Президента України, одноголосно ухвалили рішення про його відхилення.