Діяльність Комітету

09 лютого 2008, 14:29

ПарламентаріЇ висловилися за введення фінансового відшкодування за навчання для офіцерів, які достроково розривають контракт

Комітетом Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони одностайно було схвалено проект Закону про внесення змін до статті 25 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Зокрема, членами Комітету розглядалося питання відшкодування вартості утримання військовослужбовців у разі розірвання ними підписаного контракту.

«Йдеться про те, що ми пропонуємо Комітетом визначити матеріальну відповідальність, не тільки, як це зроблено для курсантів, а й для офіцерів, які закінчують вищий військовий навчальний заклад (ВВНЗ) і в  порушення умов контракту бажають звільнитися раніше, ніж через 5 років після закінчення ВННЗа», - пояснив голова Комітету Анатолій Гриценко.

Члени Комітету погодилися, що це величезна витрата для армії, оскільки іде державне замовлення і фінансування. І людина, яка, наприклад, навчалася в докторантурі або ад’юнктурі, потім звільняється, фактично не використавши отриманих знань, свого інтелектуального потенціалу для Збройних Сил України.

«Тому цими змінами до Закону передбачається матеріальне відшкодування офіцерами, які, наприклад, звільняються раніше, ніж закінчується перший контракт на 5 років після завершення навчання у ВВНузі», - зазначив Анатолій Гриценко.

За даними експертних висновків, мова іде про десятки і сотні тисяч гривень.