Діяльність Комітету

09 лютого 2008, 14:24

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони у квітні-травні вивчить стан переходу армії на контрактну основу та перехід її до нових озброєнь

Комітет з питань національної безпеки і оборони схвалив проекти постанов про проведення парламентських слухань з порядком денним: «Про стан переходу Збройних Сил України на контрактну основу» та «Про стан і перспективи розвитку оборонно-промислового комплексу та переоснащення вітчизняних Збройних Сил озброєнням, військовою технікою сучасних поколінь»

Під час засідання комітету було прийнято рішення щодо проведення двох парламентських слухань. У квітні - по розбудові професійної контрактної армії і у травні - по стану, перспективам розвитку оборонно-промислового комплексу (ОПК) України і технічному переоснащенню Збройних Сил України.

Як зазначив голова Комітету Анатолій Гриценко, «щодо першого питання, то воно було ініційовано ще під час виборчої кампанії і зараз вже є рішення, затверджені на рівні Міністерства оборони».

На думку членів Комітету, відповідно до цих рішень, є необхідність прийняття змін до бюджету, є необхідність чіткого визначення термінів та умов на повний перехід на контрактну армію.

«З цих питань ми хочемо послухати Уряд, а також представників парламентських фракцій, неурядових організацій під час парламентських слухань у квітні», - наголосив Анатолій Гриценко.

Члени Комітету також зазначили, що у травні розглядатимуться не менш важливі питання. На їх думку, зараз це питання, на жаль, не отримає адекватної уваги з боку керівництва держави, Уряду. Причина, зокрема,  – у  відсутності у Секретаря РНБО профільного заступника, який би відповідав за військово-технічне співробітництво (ВТС), що є цілком організаційною проблемою.

Йшлося і про те, що в Уряді й досі не виконано липневого рішення РНБО минулого року щодо створення Агентства з питань розвитку ОПК. Немає профільного віце-прем‘єра, який би займався розглядом цих питань, спостерігається  розбалансованість системи управління ОПК. До цього ж, в прийнятому законі про бюджет на 2008 рік, є чинники, які  не відповідають перспективам створення технологічної бази ОПК і технічному переоснащенню армії.

За підсумками обговорень порушених питань Комітетом було прийнято рішення щодо проведення виїзних засідань у травні до Дніпропетровська, Миколаєва та Вінниці. Там почергово буде розглянуто та вивчено стан проекту багатофункціонального ракетного комплексу, стан проекту «корвет» і стан проектів з модернізації авіаційної техніки. Зокрема, винищувача МіГ-29, штурмовика Су-25 та ударного вертольота Мі-24.

«Це буде підготовча робота Комітету, для того, щоб у травні серйозно за участю урядових і президентських структур розглянути питання розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу», - зазначив голова Комітету Анатолій Гриценко.