Діяльність Комітету

07 лютого 2008, 17:39

Комітет з питань національної безпеки і оборони рекомендує Верховній Раді України відхилити проект закону про Національну гвардію

Законопроект (реєстр. №1317) поданий Президентом України як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою України.

Проектом пропонується на базі внутрішніх військ МВС України створити окреме військове формування з правоохоронними функціями і законодавчо визначити його правовий статус, організацію, структуру, функції і повноваження. Згідно з документом нове військове формування буде прямо підпорядковуватись Президентові України без входження до складу того чи іншого відомства.

Комітет вдруге розглянув внесений Президентом України законопроект. Більшість членів Комітету висловилися проти його прийняття. Суттєві зауваження і стурбованість у народних депутатів викликало спірне положення законопроекту про те, що Національна гвардія - це військове формування з правоохоронними функціями.

Народні депутати вважають небезпечним поєднання військового компоненту, зокрема, в Національній гвардії передбачається мати авіаційні частини, частини спеціального призначення тощо з правом обмежувати права і свободи громадян – затримувати, заарештовувати, застосовувати зброю тощо.

Член Комітету Олександр Кузьмук висловив думку, що "законопроект сирий. Є бажання реформувати, але воно юридично не підкріплене".

Інші члени Комітету підтримали колегу. Вони пропонували залишити назву "Внутрішні війська" і на цьому поставити крапку.

Разом з тим, відзначив Голова Комітету Анатолій Гриценко, існує проблема неврегульованості статусу Внутрішніх військ. За його словами, вона полягає у тому, що командувач і особовий склад Внутрішніх військ мають чітко знати, кому вони підпорядковуються.

Голова Комітету наголосив на тому, що у такому вигляді законопроект ухвалювати не можна. А.Гриценко запропонував повернути проект суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання і знову подати його на розгляд парламенту.

Члени Комітету підтримали цю пропозицію.