Діяльність Комітету

07 лютого 2008, 17:35

Комітет з питань національної безпеки і оборони рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про чисельність Збройних Сил України на 2008 рік

Законопроект (реєстр. №1316), визначений Президентом України як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою України, народні депутати розглянули на попередньому засіданні Комітету.

Президент України вніс на заміну новий законопроект. Він передбачає приведення чисельності Збройних Сил України за станом на 31 грудня 2008 року до 191 000 осіб, у тому числі 148 000 військовослужбовців.

Чисельність Збройних Сил України визначено з урахуванням положень Воєнної доктрини України, оптимального співвідношення завдань, покладених на Збройні Сили України, та можливостей держави щодо їх утримання.

Законопроектом, який Президент України вніс першого разу, пропонувалося привести чисельність ЗС України за станом на 30 грудня 2008 року до 183 тисяч осіб, у тому числі 143 тисяч військовослужбовців.

Комітет розглянув законопроект 16 січня, висловив до нього зауваження і пропозиції і запропонував суб'єкту законодавчої ініціативи врахувати їх і доопрацювати проект.

Член Комітету Олександр Кузьмук, доповідаючи про нове подання Президента України, повідомив, що Президент України врахував всі зауваження, висловлені членами Комітету, прислухався до них.

О.Кузьмук зазначив, що у поточному році буде скорочено 9 тисяч осіб, а не 17 тисяч, як пропонувалося спочатку. При цьому військовослужбовців буде скорочено одну тисячу.

Народний депутат зауважив, що Президент України не врахував пропозиції щодо розробки законопроекту про скорочення Збройних Сил до 2011 року включно, а пропонує ухвалити закон лише на 2008 рік.

Члени Комітету під час обговорення звернули увагу на відсутність у тексті проекту розділу, який стосується надання державою звільненим у запас військовослужбовцям соціальних гарантій.

Комітет буде наполягати на відновленні норми щодо надання соціальних гарантій у Законі України "Про Державний бюджет України на 2008 рік".

З урахуванням висловлених зауважень і пропозицій члени Комітету вважають, що законопроект про чисельність Збройних Сил України на 2008 рік може бути прийнятий у першому читанні.