Діяльність Комітету

07 лютого 2008, 17:16

Комітет з питань національної безпеки і оборони попередньо розглянув проект закону про Державний бюджет України на 2008 рік

У засіданні Комітету взяли участь міністр оборони Юрій Єхануров, міністр промислової політики України Володимир Новицький, виконуючий обов'язки Голови Служби безпеки Валентин Наливайченко, керівники державних служб і департаментів.

Голова Комітету Анатолій Гриценко зазначив, що детального аналізу представленого урядом документу за короткий час зробити не вдалося. За його словами, побіжне ознайомлення із законопроектом свідчить про те, що "це – не бюджет розвитку Збройних Сил, а бюджет проїдання".

Міністр оборони України Юрій Єхануров висловив жаль з приводу того, що потреби армії будуть профінансовані у наступному році менше ніж на дві третини. Ю.Єхануров детально поінформував про невраховані пропозиції міністерства щодо збільшення видатків і звернувся до народних депутатів з проханням підтримати законопроект. "Ми зацікавлені у тому, щоб бюджет у будь-якому вигляді був прийнятий, інакше його неприйняття викличе колапс вже у січні".

Керівники державних служб і департаментів, питання яких знаходяться у віданні Комітету з питань національної безпеки і оборони, висловили своє бачення щодо фінансування діяльності їх служб і підрозділів. У виступах зверталася увага на суттєве зменшення асигнувань на грошові виплати військовослужбовців, забезпечення їх житлом, висловлювалося занепокоєння щодо збереження соціальних гарантій військовослужбовців. Промовці внесли свої пропозиції щодо врахування їх Комітетом під час опрацювання проекту.

Члени Комітету у своїх виступах також висловили стурбованість зменшенням фінансуванням Збройних Сил та інших силових структур. Народні депутати звертали увагу на те, що держава повинна виконати свої зобов'язання перед військовослужбовцями і не зменшувати надані їм соціальні гарантії.

За підсумками обговорення члени Комітету наполягатимуть на збереженні у законопроекті фінансування грошового та інших видів забезпечення військовослужбовців у повному обсязі, збереженні всіх соціальних гарантій.

Комітет також наполягатиме на внесенні змін до Закону України "Про Державний бюджет на 2008 рік" на початку наступного року, які забезпечили б фінансування Збройних Сил та інших силових структру на рівні 2 відсотків ВВП.