Діяльність Комітету

21 квітня 2008, 15:34

Комітет спільно з Женевським центром демократичного контролю над збройними силами та Офісом зв'язку НАТО в Україні провели міжнародний семінар "Практичні аспекти парламентського нагляду за сектором розвідки"

Комітет з питань національної безпеки і оборони спільно з Женевським центром демократичного контролю над збройними силами та Офісом зв'язку НАТО в Україні провели міжнародний семінар "Практичні аспекти парламентського нагляду за сектором розвідки"

 

У заході взяли участь народні депутати, фахівці у сфері розвідки та внутрішньої безпеки з України та країн-членів НАТО, експерти.

Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко наголосив на необхідності посилення парламентського контролю за діяльністю структур розвідки.

А.Гриценко зазначив, що при внесенні змін до Конституції України наприкінці 2004 року, коли в Україні відбувся перехід від президентської до парламентсько-президентської республіки, не було зроблено кроків щодо посилення повноважень парламенту стосовно контролю за діяльністю силових структур та розвідки. За його словами, "зараз це питання стає ще важливішим, оскільки деякі політичні сили виступають за перетворення України на парламентську республіку". Він висловився за внесення змін до Конституції України, які мають бути спрямовані на посилення ролі парламенту у питаннях затвердження функцій всіх силових структур, їх структури і кадрової політики. Як зазначив А.Гриценко, сьогодні парламент практично не має впливу на кадрову політику в силових структурах, а самі силові структури - програм розвитку.

Керівник Офісу зв'язку НАТО В Україні Джеймс Грін підкреслив "важливість створення в Україні ефективної системи безпеки та оборони, яка була б спроможна відповісти на сучасні загрози". За його словами, ця система повинна бути чіткою і перебувати під демократичним контролем.

Д.Грін наголосив на необхідності доступу до інформації про діяльність органів розвідки, демократичній підзвітності перед суспільством сектора безпеки і оборони.

Член Комітету Анатолій Кінах відзначив, що Україна перебуває на етапі реформування силових структур. "У зв'язку з чим перед парламентом стоїть завдання не тільки поточного моніторингу, підсилення парламентського контролю, а й активної участі в співпраці між президентом, парламентом і урядом у питаннях системного реформування силових органів, включаючи органи розвідки" зазначив він.

А.Кінах вважає, що необхідно провести "інвентаризацію стану справ" у цій сфері, починаючи із законодавчо-нормативної бази, функцій спеціальних органів, затвердження програм їх діяльності тощо.

Народний депутат повідомив, що Комітет приділяє серйозну увагу удосконаленню українського законодавства в контексті його адаптації до європейських і міжнародних стандартів.

А.Кінах також наголосив на важливості досвіду європейських держав, особливо тих, які нещодавно стали членами Європейського Союзу, і які зараз йдуть тим же шляхом, що й Україна.

Учасники міжнародного семінару обговорили шляхи посилення парламентського контролю за діяльністю розвідувальних органів в Україні, поділилися досвідом контролю за їх діяльністю у своїх країнах. У виступах наголошувалося на необхідності створення ефективної системи стримувань і противаг, за якими виконавча влада не матиме виняткового права здійснювати контроль над діяльністю розвідувальних органів.

Промовці висловили пропозиції щодо покращання роботи парламенту, його профільного комітету у питаннях законодавчого забезпечення демократичного контролю над органами безпеки і розвідки.