Діяльність Комітету

15 березня 2012, 18:04

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення зміни до статті 36 Закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" щодо розміру пенсій в разі втрати годувальника

Проектом (реєстр. №9724), поданим народним депутатом Анатолієм Гриценком, пропонується призначати пенсії у розмірі 70 процентів грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника членам сімей військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу, які загинули (померли) при виконанні обов'язків військової служби (службових обов'язків), у зв'язку з втратою годувальника.

Документом також передбачається внести зміни до чинного закону, згідно з якими, "якщо на утриманні загиблого (померлого) годувальника перебували двоє і більше членів сім'ї, пенсію пропонується призначати у розмірі 90 процентів грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника, що розподілятиметься між ними рівними частками" (зараз пенсії у разі втрати годувальника призначаються у розмірі 40 процентів заробітку годувальника на кожного непрацездатного члена сім'ї).

Автор пропонує встановити, що особи, яким раніше призначено пенсії в разі втрати годувальника відповідно до Закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", мають право на перерахунок пенсій з урахуванням положень цього закону. У тому випадку, якщо внаслідок перерахунку за нормами цього закону розмір пенсії зменшується, пенсія виплачується в раніше встановленому розмірі, тобто у розмірі 40 процентів.

На засіданні Комітету були наведені розрахунки Міністерства соціальної політики, згідно з якими реалізація цього закону потребуватиме додаткового фінансування з Державного бюджету України у сумі 281,7 млн. гривень у розрахунку на рік. Ці витрати охоплюють 29767 осіб, які отримують пенсію на 1 утриманця, та 293 особи, які отримують пенсію на 2 утриманців (усього - 30060 осіб). Для 58 осіб, які отримують пенсію на 3 утриманців, її розмір залишатиметься й надалі в обсязі 40 процентів. При цьому, кількість осіб, яким призначається пенсія у разі втрати годувальника, щорічно уточнюється.

 

Члени Комітету підтримали законопроект, прийняття якого, на їхню думку, матиме позитивні наслідки та сприятиме виконанню з боку держави своїх конституційних зобов'язань по забезпеченню соціального захисту громадян України, які перебувають на службі у Збройних Силах, інших військових формуваннях, а також членів їхніх сімей.