Діяльність Комітету

14 лютого 2012, 09:19

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту військовослужбовців, виплати одноразової грошової допомоги у разі їхньої загибелі (смерті), встановлення їм інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності

Проектом (реєстр. №7277), поданим народними депутатами С.Гриневецьким та Ю.Самойленком, пропонується упорядкувати законодавство щодо виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, встановлення їм інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності. Зокрема, передбачається визначити таку допомогу виключно як виплату соціального характеру.

Проектом також пропонується встановити єдині умови призначення та виплати згаданої допомоги усім особам, які в інтересах держави здійснюють однакову за своїм характером діяльність із однаковим підвищеним ступенем ризику для їх життя та здоров'я. На думку авторів, це дасть можливість ефективніше та економніше використовувати бюджетні кошти, які виділяються на виплату зазначеної допомоги.

Народний депутат Сергій Гриневецький, доповідаючи проект закону, відзначив, що сьогодні виплату одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), поранення (контузії, травми або каліцтва) чи інвалідності військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших категорій працівників органів державної влади передбачено численними законами України. Така одноразова грошова допомога виплачується з державного бюджету, що виділяється на утримання органів державної влади, в яких проходять службу чи працюють (проходили службу чи працювали) зазначені особи. За його словами, мають місце невиправдані виплати, що здійснюються коштом державного бюджету, у зв'язку з чим законодавча база потребує удосконалення в частині запровадження рівних умов соціального захисту осіб, яким установлено інвалідність, не пов'язана з виконанням службових обов'язків, та недопущення зайвих витрат з державного бюджету.

Члени Комітету вважають, що прийняття законопроекту сприятиме більш ефективному використанню бюджетних коштів, передбачених на зазначені цілі