Діяльність Комітету

09 лютого 2012, 10:59

Верховна Рада України прийняла Постанову "Про проведення парламентських слухань на тему: "Про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України"

Свого часу відповідний проект постанови було внесено народними депутатами України – членами Комітету С.Р. Гриневецьким, О.І.Кузьмуком, М.М.Петруком, А.С.Гриценком, В.Г.Матвєєвим, оскільки сучасні безпекові проблеми та виклики вимагають принципово нових обґрунтованих підходів до процесів забезпечення воєнної безпеки України, трансформації і розвитку Воєнної організації держави і сектору безпеки в цілому, пошуку більш ефективних шляхів та механізмів захисту національних інтересів від реальних та потенційних загроз воєнного характеру.

Характерними рисами сучасної державної політики та державного управління у сфері забезпечення воєнної безпеки України залишається їх неефективність, недостатня наукова обґрунтованість, незадовільна координація та неузгодженість дій компонентів сектору безпеки та Воєнної організації держави, яка обумовлена відсутністю чіткого управління ними.

Для переозброєння Збройних Сил України необхідні озброєння і військова техніка не вчорашнього і сьогоднішнього дня, а з перспективою на майбутнє.

Зрозуміло, що на традиційних виробничих потужностях радянського зразка налагодити випуск сучасних зразків озброєння і військової техніки складно, без їх оновлення та модернізації.

Потрібно почути голоси тих, хто на собі відчув усі проблеми сучасних гарячих точок і може чітко сказати, що реально потрібно для ЗС, а від чого можна відмовитися.

На думку авторів законопроекту, переозброєння Збройних Сил України сьогодні здійснюється шляхом продовження термінів служби цих озброєнь, які є в наявності. Безперечно, в умовах обмежених ресурсів це можливо і виправдано, але є проекти, які важливі не тільки для Збройних Сил, але й для оборонно-промислового комплексу держави. Це, зокрема, розробка та будівництво кораблів класу “корвет”, багатофункціонального ракетного комплексу “Сапсан”, військово-транспортного літака АН-70. Ігнорування підтримки цих проектів призведе до непоправних втрат для ОПК і країни в цілому із-за їх морального застаріння.

До цього часу не виконано Указ Президента України від 10 грудня 2010 року № 1119 щодо затвердження нової редакції Стратегії національної безпеки України, Воєнної доктрини України, а також Державної програми розвитку озброєння та військової техніки Збройних Сил України на 2011-2015 роки і Державної комплексної програми реформування і розвитку Збройних Сил України на 2011-2015 роки, що створює загрозу національній безпеці України.

Виконання важливих завдань забезпечення національної безпеки неможливе без напрацювання ефективних і виважених рішень для захисту життєво важливих інтересів держави.

Основним завданням  слухань є схвалення рекомендацій, спрямованих на забезпечення зкоординованості дій органів державної влади і місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, що сприятиме прийняттю виважених рішень у сфері функціонування та розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України.

 

Проголосованою сьогодні Постановою, передбачено провести парламентські слухання 25 квітня 2012 року.

Документом доручено Кабінету Міністрів до 19 березня 2012 року підготувати та подати до Верховної Ради України, тиражовані для народних депутатів України, інформаційно-аналітичні матеріали з питання парламентських слухань, та відповідні пропозиції до рекомендацій парламентських слухань.

Комітету з питань національної безпеки і оборони доручено забезпечити підготовку і проведення парламентських слухань та внести пропозиції до рекомендацій парламентських слухань.