Діяльність Комітету

26 вересня 2011, 16:03

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону "Про військовий обов'язок і військову службу"

Законопроектом (реєстр. №8790), внесеним Кабінетом Міністрів України, пропонується уточнити термін продовження військової служби за новим контрактом для військовослужбовців залежно від їх категорії та вислуги років.

Відповідно до проекту, передбачається, що "Строк проходження військової служби може бути продовжено за новим контрактом до досягнення граничного віку перебування на військовій службі:

для військовослужбовців, які проходять військову службу на посадах рядового складу, - на 3 роки;

для військовослужбовців, які проходять військову службу на посадах сержантського і старшинського складу, - на 5 років;

для осіб офіцерського складу - на строк від 5 до 10 років.

Для осіб офіцерського складу, які мають право на пенсію за вислугу років, за їх бажанням строк проходження військової служби за новим контрактом може бути продовжено на строк від 2 до 10 років, але не більше ніж до досягнення граничного віку перебування на військовій службі".

Одночасно, у зв'язку з прийняттям Закону "Про судоустрій і статус суддів", яким ліквідовані військові суди, проектом передбачається внести відповідні зміни до Закону "Про військовий обов'язок і військову службу", а також встановити, що постанова Президії Верховної Ради "Про військові звання суддів військової колегії Верховного Суду України" від 21 лютого 1994 року № 3966-XII втратила чинність.

Члени Комітету вважають, що прийняття законопроекту сприятиме недопущенню відтоку найбільш досвідчених та підготовлених офіцерських кадрів особового складу Збройних Сил України