Діяльність Комітету

17 квітня 2008, 12:55

Народні депутати оцінили роботу прикордонників

Члени парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони, аналізуючи на засіданні стан Державної прикордонної служби України, не побачили належної системної підготовки Урядом заходів з виконанням ратифікованої Верховною Радою реадмісії, яка вступить в дію через 2 роки.

Про це за підсумками засідання Комітету повідомив його Голова Анатолій Гриценко.

Він зауважив, що у народних депутатів викликає стурбованість тим, що на кордоні фіксується збільшення потоку мігрантів через територію України, але не належно організовано робота з цими людьми.

«Прикордонники затримують щороку десятки тисяч людей, але далі мова йде про створення державної міграційної служби. Є тільки концепції, які навіть не затверджені на рівні урядового комітету», - зазначив Анатолій Гриценко.

Голова комітету також додав, що не виконуються навіть ті рішення, підписані президентами України і РФ – План дій на 2008 рік. Згідно з ним у березні, який вже пройшов, повинна була розпочати роботу робоча група по підготовці до демаркації кордонів з РФ.

«Ця група так і не почала свою роботу. Це викликає стурбованість, оскільки кордон з Білоруссю ще не делімітований, і з Російською Федерацією також іде затягування -  з Азовським морем і Керченською протокою: пройшло вже 28 раундів переговорів – немає ніякого результату», - наголосив Анатолій Гриценко.

В той же час, голова комітету зазначив, що загальна оцінка стану і перспектив розвитку Державної прикордонної служби – позитивна. Він навів приклад владнання  ситуації на кордоні з Придністров‘ям, де Україні вдалося зняти напругу шляхом допуску на пункти пропуску представників країн ОБСЄ і спільно з ними довести безпідставність звинувачень у контрабанді зброї та інших різних товарів.