Діяльність Комітету

13 лютого 2008, 16:37

Анатолій Гриценко висловлює застереження щодо існування спроможності ліквідувати непрозорі корупційні схеми в системі газопостачання в Україну

Сьогодні Голова комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко висловив застереження щодо існування спроможності ліквідувати непрозорі корупційні схеми в системі газопостачання в Україну.

Він сумнівається в готовності керівників держави, органів державної влади робити все, щоб вилучити з внутрішнього ринку розподілу газу УкрГазЕнерго або будь якого іншого посередника, який негативно впливає на економіку України і фактично диктує умови постачання газу підприємствам і таким чином опосередковано бере їх під контроль.

Анатолій Гриценко зауважив, що перші інформаційні повідомлення, які пішли вчора за підсумками переговорів президентів України та Російської Федерації, викликають тривогу.

Він пояснює це тим, що мова, з одного боку, іде про те, що не буде РосУкрЕнерго, але з іншого – про створення нових спільних підприємств.

«Це те ж саме, тільки вид з боку. Тільки тепер уже в особі Газпрому, більш сильного гравця, який може більш сильно впливати на наш внутрішній ринок и тим саме збільшувати свою капіталізацію. Це точно – не в інтересах України», - підсумував Анатолій Гриценко.

На його переконання, дуже велику тривогу викликає те, що під час цих переговорів, принаймні з тієї інформації, яка надходила, не стоїть питання про відновлення дії міжурядових угод в системі постачання газу з гарантією балансу газу для України, які були підписані і були чинними. Йдеться не про перегляд ціни транспортування та зберігання газу. Подаються лише оптимістичні повідомлення про: продовження постачання газу в Україну, про ціну у 179,5 доларів і сплату заборгованості за ціною на момент його постачання.

«Але це - тактичний успіх. Це теж саме, що ми мали взимку 2006 року. І це може виявитися кісткою, яку нам дали аби заспокоїти, але стратегічно вирішити питання не на користь України», - впевнений голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони.