16 липня 2021, 15:09

Інформація про прийняття Верховною Радою України у другому читанні та в цілому проектів законів про основи національного спротиву (реєстр. № 5557) та про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про чисельність Збройних Сил України" щодо збільшення чисельності Збройних Сил України у зв'язку із прийняттям Закону України "Про основи національного спротиву" (реєстр. № 5558)

 

16 липня 2021 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому проекти законів про основи національного спротиву (реєстр. № 5557) та про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про чисельність Збройних Сил України" щодо збільшення чисельності Збройних Сил України у зв'язку із прийняттям Закону України "Про основи національного спротиву" (реєстр. № 5558).

Закон (реєстр. № 5557) покликаний врегулювати питання розвитку територіальної оборони, організації руху опору і відповідної підготовки громадян України до національного спротиву, що є невід’ємною складовою всеохоплюючої оборони держави, запровадженої Стратегією воєнної безпеки, затвердженої Указом Президента України від 25 березня 2021 року № 121.

Закон розроблено з метою визначення правових та організаційних засад національного спротиву, основ його підготовки та ведення, завдань і повноважень сил безпеки та сил оборони з питань національного спротиву.

Закон (реєстр. № 5558) спрямовано на збільшення чисельності Збройних Сил України з метою створення та забезпечення функціонування окремого роду сил – Сил територіальної оборони Збройних Сил України, створення якого передбачено у Законі про основи національного спротиву (реєстр. № 5557), а також розвитку Сил спеціальних операцій Збройних Сил України в інтересах формування руху опору.