20 травня 2020, 18:33

Інформація щодо розгляду Верховною Радою України проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України (реєстр. № 3196) та проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо реформування діяльності Служби безпеки України (реєстр. № 3196-1)

 

Президентом України Володимиром Зеленським ініційовано процес реформування спеціальних і розвідувальних органів держави. Це був один із перших кроків на посаді.

Напрацювання, які накопичувалися роками по цій тематиці, на жаль, не були реалізовані в законодавстві, не зважаючи на колосальні виклики і загрози державній безпеці були переглянуті та визначено алгоритм спільної роботи відомств, Офісу Президента та Парламенту.

Поданий Президентом України проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України (реєстр. № 3196) спрямовано на підвищення інституційної спроможності Служби безпеки України у відповідність із викликами, загрозами державній безпеці України, стратегічними та концептуальними документами з питань розвитку сектору безпеки і оборони, реформування системи правоохоронних органів, зокрема Стратегією національної безпеки України, Концепцією розвитку сектору безпеки і оборони України, кращими міжнародними практиками.

З огляду на кількість законодавчих ініціатив з питань реформування Служби безпеки України, значення для національної безпеки такої реформи, широкий суспільний інтерес та з метою якісного реформування Служби безпеки України на платформі Комітету створено робочу групу з числа народних депутатів України, представників Служби безпеки України, розвідувальних органів, незалежних експертів та інших органів державної влади, інтересів яких безпосередньо стосується це питання.

20 травня 2020 року Верховна Рада України розглянула проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України (реєстр. № 3196) та проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо реформування діяльності Служби безпеки України (реєстр. № 3196-1), які співдоповідала заступник Голови Комітету, голова підкомітету запровадження цінностей і стандартів НАТО, міжнародного військового співробітництва та миротворчості Безугла Мар'яна Володимирівна.

За результатами розгляду прийнято рішення направити законопроект реєстр. № 3196 до головного комітету для підготовки на повторне перше читання.