05 березня 2020, 16:27

Вітання Голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича нового Кабінету Міністрів України

  

Вітаємо новосформований Кабінет Міністрів України та очікуємо від нових урядовців розвитку державних реформ, започаткованих попереднім складом Уряду у різних галузях, зокрема у сфері національної безпеки і оборони.

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки розраховує на відкриту та плідну співпрацю з новим Міністром оборони України, якого запрошено на найближче засідання Комітету задля знайомства, налагодження взаємодії та представлення народним депутатам України візії діяльності Міністерства оборони України та шляхів реформування Збройних Сил України.

Водночас хочемо запевнити в незмінності напрямків законопроектної роботи, які були визначені Комітетом як найактуальніші.

Зокрема, наразі Комітетом підготовлений до розгляду у другому читанні проект Закону про оборонні закупівлі. Він знаходиться у безумовному пріоритеті як Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки так і Верховної Ради України, Уряду та керівництва держави. Законопроект стане важливим кроком подальшого реформування сектору безпеки та оборони України. Розсекречення значної частини Державного оборонного замовлення, створення конкурентного і прозорого середовища на ринку озброєння та військової техніки - все це критично важливо для підвищення обороноздатності нашої держави у час, коли вона потребує безпеки та нарощування військової сили. Саме тому цей законопроект особливо важливий. Комітет впевнений, що проект Закон про оборонні закупівлі буде винесений у залу голосувань у квітні 2020 року, щойно парламентська процедура дозволить перейти від розгляду земельної реформи до наступних питань порядку денного.

Ще одним важливим напрямом у законопроектній діяльності Комітету є проект Закону про розвідку, який спрямовано на вдосконалення правових та організаційних засад функціонування розвідки, діяльності розвідувальних органів України та інших суб’єктів розвідувального співтовариства, підвищення ефективності їхньої взаємодії, а також забезпечення соціального та правового захисту співробітників розвідувальних органів і осіб, залучених до конфіденційного співробітництва з цими органами. Він має замінити чинний наразі Закон України «Про розвідувальні органи України».

Крім того, очікується внесення Президентом України напрацьованого спільною робочою групою Комітету та Офісу Президента України доленосного законопроекту про Службу безпеки України, доопрацювання якого буде продовжено на базі Комітету.

Також Комітет продовжує напрацювання законодавчих ініціатив щодо нових статутів Збройних Сил України, внесення змін до Закону України «Про протимінну діяльність в Україні», внесення змін до Закону України «Про державну таємницю», територіальної оборони, військової поліції, соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей тощо.