05 грудня 2019, 13:39

Інформація про прийняття Верховною Радою України у першому читанні за основу проекту Закону України про оборонні закупівлі (реєстр. № 2398-д)

 

5 грудня 2019 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні за основу проект Закону України про оборонні закупівлі  (реєстр. № 2398-д), який доповідала заступник Голови Комітету, голова підкомітету запровадження цінностей і стандартів НАТО, міжнародного військового співробітництва та миротворчості Безугла Мар'яна Володимирівна.

У доопрацьованому законопроекті розширено сферу застосування Закону «Про оборонні закупівлі» в частині розповсюдження його дії на закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для виконання завдань щодо відсічі збройної агресії та відвернення загроз державній безпеці, незалежності України, її територіальній цілісності і недоторканості, щодо боротьби з тероризмом, усунення обставин, що зумовлює необхідність введення надзвичайного стану.

Порядок укладення та виконання рамкових угод пропонується привести у відповідність до Закону України «Про публічні закупівлі» що забезпечує уніфікацію законодавства в цій сфері.

Посилені механізми захисту інтересів національного виробника та національної економіки в цілому. Так, збільшена питома вага при наданні цінової пропозиції критерію локалізації виробництва з 15 до 25 %. Крім того, вартість життєвого циклу продукції що закуповується винесена в окремий критерій, що дозволяє приймати рішення щодо обрання переможця на його підставі.

Також передбачено можливість виключно для національних виробників збільшення гранично допустимого рівня рентабельності виконання контрактів при закупівлях без застосування конкурентних процедур.

Змінено порядок використання офсету, а саме передбачено, що компенсаторні механізми можуть застосовуватись при будь-якій закупівлі за імпортом.

Змінено порядок оскарження процедур закупівлі, що здійснюються під час воєнного стану. Через неможливість розгляду окремих скарг Антимонопольним комітетом України запропоновано передбачити судовий порядок оскарження відповідних процедур закупівель.

Проект створює правові та економічні передумови для розвитку конкурентного середовища у сфері оборонних закупівель, підвищення якості  товарів, робіт і послуг оборонного призначення для потреб оборони, задовольняє основні вимоги законодавства Європейського Союзу на рівні основоположних засад та принципів закупівель.