21 березня 2008, 17:01

"Законопроекти про нейтральний статус України та перехід армії на контракт вже у 2008 році відхилені Комітетом" - Анатолій Гриценко

«Комітет Верховної Ради України з питань національної оборони і безпеки відхилив два законопроекти, внесені на його розгляд, які стосувалися державного нейтралітету, позаблокового статусу та про завершення переходу військових формувань ЗС України на контрактний принцип комплектування військовослужбовцями вже у 2008 році». Про це повідомив після засідання його Голова Анатолій Гриценко.

Він додав, що документ про нейтралітет, внесений головою фракції КПУ Петром Симоненком, розглядався близько години серйозно, з усіх боків і було визнано, що на даному етапі його ухвалення буде недоцільним.

«Ми вважаємо, що неможливо одним законом, навіть якщо хтось має відповідну ідеологічну установку, прийняти таке рішення. Тоді ми повинні негайно вивести війська з Іраку, Афганістану, Косова, відмінити ратифікацію рішень щодо участі України в операціях Європейського союзу, надання військово-транспортної авіації для участі в операціях НАТО. А замість скорочення армії, приймати законопроекти щодо її збільшення приблизно до 300 тисяч і відпрацювати абсолютно іншу структуру Збройних сил», - наголосив Анатолій Гриценко.

Другий документ, який розглядався на засіданні, також викликав стурбованість у членів Комітету саме запропонованими темпами переходу Збройних Сил України на контракт вже у 2008 році.

По-перше, як відзначили на засіданні, малоймовірною є пропозиція виділити з держбюджету у цьому році близько 49,5 млрд. гривень на його реалізацію. По-друге, на зведення фонду службового житла, яким необхідно забезпечити військовослужбовців-контрактників по всій Україні, знадобиться 5-7 років. І по-третє, застарілі системи озброєння та техніки на сьогоднішній день виглядають для людей, які вирішили пов‘язати своє життя з професією військового, не дуже привабливими та надійними.  

«Комітет також відхилив цей законопроект, оскільки фактично це не можливо зробити у 2008 році», - зазначив Голова Комітету.

Він також повідомив, що Комітет прийняв рішення запропонувати Верховній Раді провести у другій половині квітня відповідні парламентські слухання, на яких буде розглянуто стан і перспективи переходу на контракт Збройних сил та інших військових формувань України.