29 березня 2008, 12:02

Голова Комітету Анатолій Гриценко звернувся з листами до Президента України та Прем'єр-міністра України щодо стану армійської авіації Сухопутних військ Збройних Сил України та неприпустимості передачі в оренду ЗАТ "Українські вертольоти" бойових вертольотів

 

Президенту України

Ющенку В.А.

 

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, яке відбулося 6 лютого 2008 року, розглядалося питання про стан армійської авіації Сухопутних військ Збройних Сил України.

Народні депутати України – члени Комітету занепокоєні тим, що на сьогодні склалася загрозлива ситуація втрати 16 бойових вертольотів МІ-8МТ (МТВ), переданих Міністерством оборони України згідно договору оренди №01/2003-06 від 18 червня 2003 року приватній компанії ЗАТ “Українські вертольоти”. В порушення норм чинного законодавства 18 червня 2007 року договір оренди вертольотів продовжено до 31 грудня 2011 року, тобто на термін, коли визначений ресурс цих вертольотів закінчиться.

Військовою службою правопорядку у Збройних Силах України порушено кримінальну справу за фактом недбалого ставлення посадових осіб Сухопутних військ Збройних Сил України до військової служби під час прийняття рішення щодо продовження терміну оренди вертольотів. В рамках кримінальної справи встановлено, що розмір заподіяної шкоди державі складає близько 5 млн. гривень, на орендованих вертольотах здійснено неконтрольовані заміни агрегатів та використання агрегатів та вузлів невстановленого походження, що може призвести до виникнення надзвичайних подій при їх використанні.

Незважаючи на шкоду, що наноситься державі, заступником глави Секретаріату Президента України Чалим О.О. здійснюється лобіювання інтересів ЗАТ “Українські вертольоти”. Зокрема, ним направлено лист до Міністерства оборони України від 08.01.08 № 42-02/2 з проханням розблокувати ситуацію та зняти обмеження по використанню вертольотів  ЗАТ “Українські вертольоти”, встановлених в рамках Інтерполу по лінії взаємодії між МВС України та МВС Туреччини та Гаїті. Вказаними діями фактично зведено нанівець роботу Міністерства оборони України в 2007 році по поверненню вертольотів до бойового складу Збройних Сил України, і більше того, листом Чалого О.О. до Міністерства оборони України від 29.01.2008р №  42-02/25 підтримано ініціативу ЗАТ “Українські вертольоти” щодо виділення їм додатково ще 15 бойових вертольотів.

Сьогодні у військових частинах армійської авіації Сухопутних військ Збройних Сил України для забезпечення заходів бойової підготовки знаходиться 29 вертольотів МІ-8МТ/МТВ (при штатній потребі 60 одиниць), з яких тільки 16 придатні до польотів. Передача їх акціонерному товариству в оренду призведе фактично до повної втрати боєздатності армійської авіації, що неприпустимо.

Комітет оцінює дії посадових осіб Секретаріату Президента України як такі, що суперечать інтересам держави та наносять шкоду боєздатності Збройних Сил України, і наполягає на їх припиненні та притягненні винних осіб до відповідальності.

Про прийняте Вами рішення просимо поінформувати Комітет.

Відповідне звернення направлене на імя Генерального прокурора України.