Діяльність Комітету

14 квітня 2021, 11:47

Інформація за результатами розгляду Верховною Радою України у першому читанні проектів законів про внесення змін до Закону України «Про Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України» щодо військового поховального ритуалу (реєстр. № 4636-1) та про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедур оборонного планування (реєстр. № 4210)

 

13 квітня 2021 року Верховна Рада України розглянула у першому читанні проекти законів про внесення змін до Закону України «Про Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України» щодо військового поховального ритуалу (реєстр. № 4636-1) та про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедур оборонного планування (реєстр. № 4210), які доповідала заступник Голови Комітету, голова підкомітету запровадження цінностей і стандартів НАТО, міжнародного військового співробітництва та миротворчості Безугла Мар'яна Володимирівна.

За результатами розгляду законопроекту (реєстр. № 4636-1) в першому читанні Верховна Рада України ухвалила рішення прийняти його за основу.

Метою законопроекту (реєстр. № 4636-1) є врегулювання питання вшанування пам’яті загиблих (померлих) військовослужбовців та інших осіб шляхом внесення змін до Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України.

У проекті Закону України:

визначається порядок поховання загиблих (померлих) військовослужбовців та інших осіб, визначених законами України із проведенням військового поховального ритуалу;

передбачено повноваження військових посадових осіб щодо організації поховання загиблих (померлих) військовослужбовців та інших осіб, визначених законами України із проведенням військового поховального ритуалу;

розширено дію положень Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України в частині, що стосується поховання, на військовослужбовців, які померли (загинули) під час захисту незалежності та територіальної цілісності України; військовослужбовців, які померли (загинули) під час виконання обов’язків військової служби (проходження служби); померлих або загиблих учасників бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції у період її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції в період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи в районах та у період здійснення зазначених заходів, а також на деякі інші категорії осіб тощо.

За результатами розгляду законопроекту (реєстр. № 4210) в першому читанні Верховна Рада України ухвалила рішення направити його до головного комітету для підготовки на повторне перше читання.

Законопроект (реєстр. № 4210) розроблено з метою удосконалення процедур оборонного планування з урахуванням досвіду держав-членів НАТО і держав-членів Європейського Союзу та забезпечення реалізації пріоритетів діяльності Уряду 16.1 «Реформування сектору національної безпеки і оборони (разом з іншими складовими сектору)» та 16.2 «Ефективні Збройні Сили», визначених у Програмі діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженій постановою Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року № 471.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про національну безпеку України» та «Про оборону України» щодо уточнення змісту оборонного огляду та мети його проведення, удосконалення процедур оборонного планування з урахуванням досвіду держав-членів НАТО і держав-членів Європейського Союзу, а також переліку та змісту документів оборонного планування.