Діяльність Комітету

17 липня 2020, 13:40

Інформація про прийняття Верховною Радою України у повторному другому читанні та в цілому проекту Закону про оборонні закупівлі (реєстр. № 2398-д)

 

17 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла у повторному другому читанні та в цілому проект Закону про оборонні закупівлі (реєстр. № 2398-д), який доповідав Голова Комітету Завітневич Олександр Михайлович.

Метою Закону є необхідність гарантованого забезпечення обороноздатності України шляхом підвищення ефективності використання коштів Державного бюджету України на закупівлю товарів, робіт і послуг оборонного призначення та сприяння розвитку науково-технічного й технологічного потенціалу вітчизняного оборонно-промислового комплексу за рахунок підвищення прозорості документів оборонного планування, процедур закупівель, дієвості громадянського та демократичного цивільного контролю, а також зниження корупційних ризиків.

Законом передбачено ефективні механізми захисту вітчизняного виробника шляхом врахування інтересів виконавців державних контрактів із закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, у тому числі – можливість коригування цін у випадку суттєвих змін фінансово-економічних умов виконання контрактів, застосування критерію «вартість життєвого циклу» під час відбору виконавців, що відповідає кращим стандартам країн-членів НАТО та ЄС, надання пріоритету локалізації виробництва на митній території України та застосування офсетних процедур під час закупівель за імпортом.