Діяльність Комітету

05 червня 2020, 11:45

Інформація про прийняття Верховною Радою України в цілому проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо військових звань військовослужбовців (реєстр. № 2247)

 

4 червня 2020 року Верховна Рада України прийняла в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо військових звань військовослужбовців (реєстр. № 2247).

Прийнятим Законом пропонується внести зміни і доповнення, зокрема, до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, Стройового статуту Збройних Сил України, Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України та Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо встановлення нових військових звань вищого офіцерського складу відповідно до військових звань, прийнятих у провідних країнах-членах НАТО.

Передбачається, що деякі положення Закону, зокрема щодо запровадження нових військових звань військовослужбовців вищого офіцерського складу, набирають чинності з 1 жовтня 2020 року одночасно із запровадженням нових військових звань сержантського і старшинського складу, що передбачені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання військового обов’язку та проходження військової служби», до якого прийнятим Законом вносяться відповідні зміни.

Відповідно до Закону, військові звання «генерал армії України», «генерал-майор», «контр-адмірал», «генерал-лейтенант», «віце-адмірал», «генерал-полковник», «адмірал», присвоєні до набрання чинності цим Законом, зберігаються за військовослужбовцями та особами, звільненими з військової служби в запас або у відставку.

Закон прирівнює армійські (корабельні) військові звання вищого офіцерського складу, відповідно до стандартів Північноатлантичного альянсу, в таких співвідношеннях:

генерал-майор (контр-адмірал) - бригадний генерал (коммодор);

генерал-лейтенант (віце-адмірал) - генерал-майор (контр-адмірал);

генерал-полковник (адмірал) - генерал-лейтенант (віце-адмірал);

генерал армії України - генерал (адмірал).