Діяльність Комітету

16 листопада 2017, 16:25

Інформація щодо круглого столу на тему: «Актуальні питання протидії тероризму у світі та в Україні»

 

16 листопада 2017 року у Національному інституті стратегічних досліджень відбувся круглий стіл на тему: «Актуальні питання протидії тероризму у світі та в Україні».

          У заході взяли участь представники органів державної влади, наукових установ, неурядових організацій, іноземних експертів та громадськості. Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони представляла керівник секретаріату Комітету Блистів Тетяна Іванівна.

          Під час роботи круглого столу обговорювалися питання:

-зміна характеру терористичної загрози;

- необхідність оновлення концептуальних питань засад протидії тероризму;

- удосконалення законодавства у сфері боротьби з тероризмом тощо.

         Керівник секретаріату Комітету у своєму виступі акцентувала увагу на необхідності удосконалення вітчизняного законодавства у сфері боротьби з тероризмом. Зокрема, потребує законодавчого врегулювання процедура визнання організацій терористичними.

Блистів Т.І. зазначила, що до Комітету надходять численні запити щодо надання роз’яснення адвокатам, які представляють сторони у судах.

У зв’язку з цим слід зазначити, що законодавством наразі не визначено:

-державний орган, який відповідно до своїх повноважень звертатиметься до суду з пропозицією визнати організацію терористичною:

Інстанційну підсудність справ про визнання організації терористичною;

- межі доказування того, що діяльність тієї чи іншої організації містить ознаки терористичної;

- процедуру розгляду судами справ про визнання організації терористичною тощо.

Проте, вже зроблено певні кроки для вирішення проблеми запровадження процедури. Зокрема, підготовлено та внесено на розгляд Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення механізмів боротьби з тероризмом (реєстр. № 2139 від 13.02.2015 р.). Зазначеним законопроектом передбачається:

-                        визначити Службу безпеки України уповноваженим органом, який звертатиметься до суду з пропозицією визнати організацію терористичною;

-                        визначити Верховний Суд України судом першої інстанції у справах про визнання організації терористичною;

-                        визначити матеріали, що можуть слугувати доказами щодо здійснення терористичної діяльності;

-                        визначити порядок розгляду судом подання про визнання організації терористичною;

-                        визначити порядок оскарження рішення про визнання організації терористичною;

-                        визначити порядок ведення реєстру організацій, визнаних терористичними на території України;

обов’язок щодо ведення вказаного реєстру покласти на Раду національної безпеки і оборони України, при цьому внесення до нього відомостей має здійснюватися працівниками Апарату РНБО України.

          Підбиваючи підсумки круглого столу, учасниками було акцентовано увагу на проблемних питаннях щодо протидії діяльності міжнародних терористичних організацій, щодо загроз для України від міжнародного тероризму, щодо протидії терористичній діяльності в Україні.

          Було запропоновано активізувати законотворчу роботу, зокрема провівши круглий стіл у стінах Парламенту на початку наступного року. Пропозиція була підтримана Національним інститутом стратегічних досліджень.