Діяльність Комітету

28 вересня 2017, 10:29

Про зустріч у Комітеті з делегацією Парламентського комітету з питань безпеки Італійської Республіки

27 вересня 2017 року відбулася зустріч представників Комітету та секретаріату Комітету з делегацією Парламентського комітету з питань безпеки Італійської Республіки, яка складалася з сенаторів Giacomo Stucchi, Felice Casson та депутатів профільного комітету Roberto Speranza, Roza Maria Villecco Calipari. Італійську делегацію супроводжував Посол Італійської Республіки в Україні Давіде Ла Чечіліа.

Народні депутати України – члени Комітету ознайомили делегацію з основними напрямками законопроектної роботи та діяльності Комітету, зокрема із законодавчим забезпеченням діяльності органів служби безпеки, розвідки і контррозвідки, органів прикордонної служби, із здійсненням парламентського контролю над органами державної влади, повноваження яких відносяться до компетенції Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони.

Під час зустрічі обговорювалися питання про реформування правоохоронних органів у воєнній сфері, Служби безпеки України, питання боротьби з корупцією в секторі безпеки і оборони.

Секретар Комітету Вінник Іван Юлійович поінформував гостей про суспільно-політичну ситуацію в державі, про військово-технічне співробітництво України з іншими державами, відповів на питання гостей щодо інформаційної безпеки, кібербезпеки, здійснення контролю за видатками в оборонній сфері та проведення відповідних заходів у подоланні корупційної складової в оборонно-промисловому комплексі.

Також народний депутат України, голова підкомітету соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей Андрій Анатолійович Тетерук повідомив про демократичний цивільний контроль у сфері національної безпеки і оборони держави, співпрацю з волонтерським рухом та громадянським суспільством.

Керівник секретаріату Блистів Тетяна Іванівна поінформувала італійську делегацію про роботу Комітету щодо актуальних питань реформування військової служби правопорядку у військову поліцію в контексті утворення військової юстиції, яка передбачає відновлення військових судів та впровадження військової адвокатури, здійснення цивільного, у тому числі парламентського, контролю над Воєнною організацією держави. Також, керівник секретаріату зазначила, що у Комітеті наразі готуються законопроекти про національну безпеку та про протимінну діяльність.

Зустріч проходила в атмосфері повного взаєморозуміння. Учасники зустрічі були одностайними у питаннях дотримання загальноєвропейських принципів та стандартів під час проведення реформ.

За результатами обговорення домовилися про подальше поглиблення співпраці між Комітетом Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони та Парламентським комітетом з питань безпеки Італійської Республіки та обмін досвідом в удосконаленні законодавства в галузі національної безпеки і оборони.