Діяльність Комітету

25 вересня 2017, 10:23

Щодо візиту української делегації до Сполучених Штатів Америки з метою обміну досвідом у сфері організації взаємодії з промисловістю в галузі експортного контролю

17-24 вересня 2017 року українська делегація відвідала Сполучені Штати Америки з метою обміну досвідом у сфері організації взаємодії з промисловістю в галузі експортного контролю. До складу делегації увійшли представники Уряду України, експерти у сфері експортного контролю, представники правоохоронних органів тощо, зокрема секретаріат Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони представляла керівник секретаріату Комітету Блистів Тетяна Іванівна.
Візит делегації був частиною проекту, яку реалізує Дослідницький центр з питань нерозповсюдження (CNS).

          Делегація зустрілася з представниками Уряду США, приватної промисловості та з експертами неурядового сектору. Під час зустрічей обговорювалися різноманітні аспекти взаємодії Уряду з промисловістю, у тому числі проактивні комунікації, а також обговорювалися питання щодо забезпечення дотримання вимог експортного контролю.


Учасники візиту ознайомилися з системою експортного контролю США та механізмами, які використовує Державний Департамент США для взаємодії з промисловістю. Також, українській стороні була представлена нормативно-правова база.

Відбулася зустріч з представниками Адміністрації з питань безпеки оборонних технологій Департаменту оборони США, на якій були представлені питання взаємодії Адміністрації з промисловістю щодо ліцензування експорту контрольованих товарів, перевірки кінцевих користувачів.


За планом візиту у форматі круглого столу в Офісі Дослідницького центру з питань нерозповсюдження відбулося обговорення питань по міжнародних практиках в організації роботи взаємодії з промисловістю.

Програма візиту завершилася підведенням підсумків та розробкою стратегії щодо посилення взаємодії з промисловістю. Зокрема йшлося й про необхідність законодавчих змін в Україні у сфері експортного контролю.