Діяльність Комітету

28 березня 2017, 15:16

Інформація щодо підсумків круглого столу на тему: "Розвиток потенціалу України з гуманітарного розмінування. Законодавче забезпечення"

28 березня 2017 року Комітет з питань національної безпеки і оборони провів круглий стіл на тему: «Розвиток потенціалу України з гуманітарного розмінування. Законодавче забезпечення».

АААААА  11111111

У заході взяли участь представники зацікавлених державних органів, громадських, неурядових та міжнародних організацій, іноземних представництв, експертів та спеціалістів, які безпосередньо опікуються питаннями гуманітарного розмінування та виконують відповідні роботи, зокрема: Міністерства закордонних справ України, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, Міністерства соціальної політики України, Служби безпеки України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, Державної служби України з питань надзвичайних ситуацій, Адміністрації Державної прикордонної служби, Національної поліції України, а також Посольства США в Україні, Посольства Великої Британії в Україні, Посольства Австрії в Україні, Посольства Королівства Бельгія в Україні, Посольства Чеської Республіки в Києві, Посольства Словацької  Республіки в Україні, Представництва ЄС в Україні, Представництва НАТО в Україні, Представництво Хало Траст в Україні, Офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Офісу зв’язку НАТО, Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, Делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні, Женевського центру гуманітарного розмінування тощо.

Свою думку щодо законодавчого врегулювання питань гуманітарного розмінування та протимінної діяльності в цілому висловили представники національних служб та підприємств.

Учасники круглого столу наголосили на необхідності на законодавчому рівні вирішити цю проблему.

АААААА  1111111111

Водночас було зазначено, що обидва законопроекти (реєстр. №№ 5189 та 5189-1), подані до Верховної Ради України, хоча й є актуальними, проте потребують серйозного доопрацювання.

Члени Комітету зауважили, що для розгляду згаданих проектів на засіданні Комітету необхідно отримати висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України. Після надходження обох висновків відповідні законодавчі ініціативи буде невідкладно розглянуто на засіданні Комітету.

Експерти, представники органів і підприємств, що здійснюють роботи з гуманітарного розмінування, звернули увагу учасників круглого столу на те, що країни, в яких створено незалежний орган з протимінної діяльності, отримують фінансування (переважно від донорів), обсяг якого в рази перевищує фінансування національних органів, створених на базі існуючих державних органів, наприклад, на базі міністерства оборони.

Таким чином, учасники круглого столу дійшли висновку, що, по-перше, питання законодавчого врегулювання питань гуманітарного розмінування та протимінної діяльності в цілому потребує якнайшвидшого вирішення.

По-друге, вирішено створити при Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони робочу групу з напрацювання відповідних законодавчих ініціатив, перенісши «майданчик» для вироблення спільної позиції з порушеного питання до профільного комітету Верховної Ради України.