Діяльність Комітету

26 квітня 2017, 17:02

Щодо залучення учасників бойових дій до допризовної підготовки та патріотичного виховання дітей і молоді

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони 15 березня 2017 року за участю представників громадських організацій розглядалися питання, зокрема щодо патріотичного виховання дітей та молоді.

Голова Комітету Пашинський Сергій Володимирович зазначив, що національно-патріотичне виховання дітей та молоді – це комплексна системна і цілеспрямована діяльність органів державної влади, громадських організацій, сім’ї, освітніх закладів, інших соціальних інститутів щодо формування у молодого покоління високої патріотичної свідомості, почуття вірності, любові до Батьківщини, турботи про благо свого народу, готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку із захисту національних інтересів, цілісності, незалежності України, сприяння становленню її як правової, демократичної, соціальної держави.

Народні депутати України – члени Комітету одностайні у тому, що сьогоднішні військовослужбовці - учасники бойових дій є прикладом прояву найвищого патріотизму і відданості Батьківщині.

Народні депутати України прийняли рішення спільно з Міністерством освіти і науки України напрацювати пропозиції щодо можливих механізмів, за якими б на постійній основі залучалися учасники бойових дій до допризовної підготовки та патріотичного виховання дітей і молоді.

Міністерство освіти і науки України запропонувало залучати на постійній основі учасників бойових дій, які мають вищу педагогічну освіту, як:

1.            Вчителів предмета «Захист Вітчизни».

2.            Офіцерів-вихователів у навчальних закладах з посиленою військово- фізичною підготовкою.

3.            Керівників гуртків у загальноосвітніх навчальних закладах і методистів у позашкільних навчальних закладах, які здійснюють національно-патріотичне виховання дітей і молоді.

Особи, які не мають вищої педагогічної освіти для її набуття можуть пройти курс навчання на кафедрі військової підготовки в Миколаївському національному університеті ім. В. О. Сухомлинського. Кафедра військової підготовки зазначеного університету має можливість додатково організувати перепідготовку осіб, які вже мають вищу освіту з будь-якого напряму підготовки, для здобуття другої вищої освіти.

Крім цього учасники бойових дій можуть залучатися на громадських засадах до участі в організації та проведенні в навчальних закладах:

- навчальних занять із початкової військової підготовки;

- циклів уроків мужності та освітньо-просвітницької роботи щодо вшанування героїв Небесної Сотні та АТО, увічнення пам’яті полеглих; поширення правдивої інформації про обставини збройної агресії Російської Федерації проти України та протидії пропаганді сепаратизму;

- зустрічей з учасниками Революції Гідності та бойових дій на Сході України, представниками волонтерських організацій, членами сімей Героїв Небесної Сотні та полеглих воїнів АТО;

- урочистих заходів, лекцій, концертів, зустрічей з військовослужбовцями (воїнами АТО) з метою відзначення Дня українського добровольця, Дня захисника України, Дня Гідності та Свободи тощо.

Також учасники бойових дій можуть залучатися місцевими державними адміністраціями для участі в організації та проведенні заходів Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), а саме до участі:

- у роботі координаційних рад з питань національно- патріотичного виховання при місцевих державних адміністраціях;

- у роботі обласних, районних (міських) штабів гри;

- в організації та проведенні наметових таборувань в рамках І (районних, міських), II (обласних, Київського міського) та III (Всеукраїнського) етапів гри;

- в організації та проведенні семінарів-практикумів для відповідальних за проведення гри в загальноосвітніх, професійно-технічних та позашкільних навчальних закладах та організаторів гри у районах та містах;

- в організації та проведенні підготовки членів таборової старшини та суддівської колегії, у тому числі з представників громадських організацій, воїнів АТО та волонтерів, для забезпечення виконання програми таборувань І-ІІІ етапів гри.