Діяльність Комітету

13 червня 2017, 10:54

Представники секретаріату Комітету взяли участь у міжнародній конференції "Україна в сучасному європейському просторі в умовах зовнішньополітичних викликів"

В Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті  імені Григорія Сковороди відбулася міжнародна конференція «Україна в сучасному європейському просторі в умовах зовнішньополітичних викликів», участь в якій взяли політологи, історики, фахівці з національної безпеки і оборони України.

В пленарній частині засідання учасники міжнародної конференції обговорили, зокрема питання місця України в системі європейської безпеки і співробітництва і це цілком зрозуміло, адже Україна за останні роки стала фактично «гарячою точкою» на карті Європи, країною, яка стала об’єктом геополітичної боротьби провідних країн світу.

Під час роботи секції з безпеки обговорювалися як теоретичні, так і прикладні аспекти української та світової системи безпеки в умовах сучасних викликів і загроз, питання демократично-цивільного контролю над сектором безпеки і оборони України в умовах «гібридної війни».

У науковому і фаховому дискурсі були обговорені питання забезпечення інформаційної безпеки України в умовах глобальних викликів та зазначено, що національна безпека невід’ємно пов’язана зі стратегією етнонаціональної політики України.

Без перебільшення можна стверджувати, що обмін досвідом між науковцями, політологами, експертами став продовженням пошуку вирішення надскладних для держави проблем, а Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди став майданчиком для такої дискусії.

Блистів Тетяна, керівник секретаріату комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони привітала учасників Міжнародної конференції, зазначивши, що час та місце проведення є вдалими, а тема – актуальною. Керівник секретаріату окреслила завдання, які стоять перед комітетом та парламентом щодо реформування сектору безпеки і оборони України в умовах зовнішньополітичних викликів.

У режимі скайп зв’язку учасники конференції поспілкувалися з українським громадським діячем, народним депутатом України (1994-2004) Безсмертним Романом. Мали змогу почути експертну думку щодо шляхів подолання національної, регіональної, континентальної та глобальної безпекової кризи.

Колесник Володимир, консультант Комітету, підняв актуальну тематику в науковому дискурсі, виступив з доповіддю на тему: «Когнітивна зброя – як спосіб руйнування державності».

Головний консультант Головного департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента України Бухтатий Олександр підняв актуальні питання стратегічних завдань формувань державної комунікаційної політики України в умовах європейської інтеграції. Від Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України під час конференції з доповідями виступили завідувач відділу соціально-політичної історії, доктор політичних наук Марія Кармазіна («Оцінки західними інформаційними ресурсами загроз і перспектив України») та головний науковий співробітник цього ж відділу, доктор історичних наук Тетяна Бевз («Виклики для України через «окуляр» російськомовних Інтернет-ресурсів колишніх радянських республік Середньої Азії»). Участь в пленарному засіданні також взяли представники відділу національних меншин Інституту - провідний науковий співробітник, доктор історичних наук, професор Юрій Ніколаєць та старший науковий співробітник, кандидат політичних наук, доцент Віталій Коцур.