Діяльність Комітету

10 лютого 2017, 11:38

8 лютого 2017 року на своєму засіданні Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти в цілому як Закон законопроект про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних (реєстр. № 2504а-д)

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони на своєму засіданні 08.02.2017 розглянув проект Закону України про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних (реєстр. № 2504а-д).

Законопроект розроблено на виконання завдань, визначених у Коаліційній угоді Верховної Ради України (VIII скликання), з метою створення Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних, а також забезпечення автоматизованого військового обліку громадян України

Цей законопроект покликаний врегулювати відносини у сфері державної реєстрації громадян України, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави, та осіб, приписаних до призовних дільниць (далі — військовозобов’язані (призовники).

Володільцем Реєстру буде Міністерство оборони України, розпорядником Реєстру – Генеральний штаб Збройних Сил України.

Основними завданнями Реєстру пропонується визначити такі:

ведення військового обліку громадян України — військовозобов’язаних (призовників);

планування та виконання заходів з мобілізації, призову на строкову військову службу, прийняття на військову службу за контрактом;

інформаційне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, які мають право на пенсію, та членів сімей загиблих військовослужбовців відомостями щодо військового обліку.

Військовозобов’язані (призовники) матимуть право отримувати інформацію про своє включення (невключення) до Реєстру, відомості про себе, внесені до Реєстру, а також звертатися в установленому порядку до відповідного органу ведення Реєстру з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (невключення) до Реєстру запису про себе, виправлення недостовірних відомостей Реєстру.

При цьому встановлюється обов’язок військовозобов’язаних (призовників) подавати до органу ведення Реєстру достовірну інформацію про свої персональні та службові дані, що вносяться до Реєстру.

 

За результатами обговорення члени Комітету одноголосно ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект (реєстр. № 2504а-д) у повторному другому читанні та в цілому як Закон.