Діяльність Комітету

30 січня 2017, 12:58

Про зустріч з міжнародними експертами з питань вдосконалення правового забезпечення національної системи експортного контролю

На зустрічі було наголошено на необхідності посилення співпраці між експертами США та України в рамках Програми з експортного контролю та безпеки кордонів (ЕXBS). Присутні засвідчили, що система державного експортного контролю в Україні потребує законодавчого вдосконалення, зокрема в умовах «гібридної» війни, яка ведеться Росією по відношенню до нашої держави.

Завідувач секретаріату Комітету Тетяна Блистів поінформувала учасників зустрічі про законодавчі зміни, які останнім часом відбулися у сфері національної безпеки і оборони, а також окреслила основні напрями законодавчої роботи, що планується у Комітеті з питань національної безпеки і оборони.

Керівник Програми Роберт Шо поінформував присутніх про роботу Програми в Україні, яка розпочалася у цьому році та триватиме 24 місяці. Він зазначив про те, що Дослідницький центр планує працювати над аналізом системи експортного контролю в Україні та попередження розповсюдження зброї масового ураження. Також планується розробити пропозиції щодо законодавчих змін, які необхідні для поліпшення роботи системи експортного контролю.

Учасники зустрічі обговорили перспективи такої роботи, основні аспекти співпраці, зокрема в частині розробки необхідних змін до законодавства, обміну досвідом, проведення міжнародних навчальних програм, консультацій з органами державної влади, що забезпечують функціонування системи експортного контролю.

31 січня та 1 лютого 2017 року заплановано проведення круглого столу за ініціативи експертів Програми з експортного контролю та безпеки кордонів (ЕXBS), за участю секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони та представників органів державної влади у цій сфері.

За результатами обговорення ініціатив у сфері реформування системи експортного контролю 2 лютого 2017 року очікується проведення зустрічі у  Комітеті щодо обговорення подальших кроків з розширення співпраці у цьому напряму.

За наслідками спільної роботи експертів США та України в рамках Програми з експортного контролю та безпеки кордонів (ЕXBS) буде розроблено ряд законодавчих змін у цій сфері.