Діяльність Комітету

09 вересня 2016, 12:51

Про результати розгляду Комітетом проекту Постанови про Основні напрями бюджетної політики на 2017 рік (реєстр. № 4971)

На засідання 7 вересня 2016 року Комітет розглянув проект Постанови про Основні напрями бюджетної політики на 2017 рік (реєстр. № 4971 від 13.07.16), поданий Кабінетом Міністрів України.

Проект Основних напрямів бюджетної політики на 2017 рік поданий Кабінетом Міністрів України зі значним порушенням строків, передбачених законодавством, що унеможливило розглянути проект Постанови в порядку, установленому Регламентом Верховної Ради України.

З іншого боку, відповідно до статті 96 Конституції України Кабінет Міністрів України не пізніше 15 вересня кожного року повинен подати до Верховної Ради України проект закону про Державний бюджет України на наступний рік.

За результатами обговорення проекту Постанови Комітетом було прийнято рішення направити пропозиції народних депутатів України до Кабінету Міністрів України та Комітету з питань бюджету з метою їх врахування при підготовці проекту закону про Державний бюджет України на 2017 рік. Народні депутати України – члени Комітету висловили наступні пропозиції:

1.     Забезпечити фінансування у 2017 році виключно із загального фонду бюджету:

1) видатки на сектор безпеки і оборони на рівні не менше 5 відсотків від валового внутрішнього продукту, зокрема на:

2) видатки на оборону – не менше 3 відсотків валового внутрішнього продукту;

3) забезпечення розвитку оборонно-промислового комплексу – 0,5 відсотка валового внутрішнього продукту.

2. Передбачити у проекті закону про Державний бюджет України на         2017 рік:

1)              надання державних гарантій в обсязі 10 млрд. грн. (понад 5 відсотків видатків від ВВП на сектор оборони та безпеки) для забезпечення виконання боргових зобов’язань суб’єктів господарювання – резидентів України за кредитами (позиками), що залучаються для фінансування програм, пов’язаних із підвищенням обороноздатності і безпеки держави, з урахуванням сплати відсотків за такими кредитами (позиками).

2)              окрему бюджетну програму на 2017 рік на погашення відсотків по кредитам залученим під державні гарантії суб’єктами господарювання - резидентами України у попередні бюджетні періоди та установити порядок погашення зазначених зобов’язань суб’єктами господарювання - резидентами України за рахунок бюджетних асигнувань.

3)              норму, за якою розпорядники бюджетних коштів, що входять до сектору оборони та безпеки беруть бюджетні зобов’язання за програмами підвищення обороноздатності і безпеки держави, що реалізуються із залученням кредитів (позик) під державні гарантії суб’єктами господарювання - резидентами України, та Державна казначейська служба України реєструє такі бюджетні зобов’язання у межах відповідних господарських договорів та наданих на цю мету державних гарантій.

4)              норму на 2017 рік, що частина чистого прибутку (доходу), що відраховується до державного бюджету за відповідний період державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями, які включені до складу державного концерну «Укроборонпром», визначається виходячи з обсягу чистого прибутку (доходу), розрахованого згідно з положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку у розмірі 30 відсотків.

5)              норму, що починаючи з 2017 року бюджетні кошти, які були виділені із загального фонду бюджету на державне оборонне замовлення за державними контрактами, що не були виконані повертаються до спеціального фонду бюджету і мають бути використані на виконання інших державних контрактів за державним оборонним замовленням.

3. Встановити норму у Податковому Кодексі України щодо звільнення від сплати податку на землю державних унітарних підприємств, які включені до складу Державного концерну «Укроборонпром» в умовах особливого періоду та в період проведення антитерористичної  операції.