Діяльність Комітету

11 квітня 2016, 15:01

Про результати робочої наради щодо обговорення законодавчого врегулювання питання конфіскації окремих активів без винесення вироку суду

У Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони 06 квітня 2016 року відбулася робоча нарада щодо відповідності європейським стандартам норм законопроекту №4057 від 15.02.2016 року "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, валютних цінностей, державних облігацій України, казначейських зобов'язань України, дорогоцінних металів та/або каміння, інших цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду ".

Представниками Офісу Ради Європи в Україні Литвиненко Оленою та Дубінською Ольгою було надано офіційний експертний висновок Ради Європи по законопроекту під реєстр.№4057 від 15.02.2016, а також зауважено, що протягом кількох днів буде офіційно оприлюднено та надано авторам законопроекту його український переклад.

Учасники робочої наради зазначили про необхідність доопрацювання законопроекту (реєстр.№4057 від 15.02.2016 року) з метою гармонізації його положень зі стандартами та процедурами Європейського Союзу, які врегульовують питання конфіскації активів до винесення вироку суду. При цьому, більшість учасників наради погодились із необхідністю запровадження відповідного інституту конфіскації в українське правове поле з огляду на те, що це відповідає сучасним тенденціям удосконалення законодавства Європейських держав щодо перенесення спрямованості кримінального переслідування з особи на майно.

Також у ході засідання було зазначено, що протягом наступних 5 днів відбудуться зустрічі зі спеціалістами Офісу Ради Європи в Україні, в ході яких буде детально обговорено механізм імплементації інституту конфіскації до винесення вироку суду в українське законодавство з урахуванням Європейського досвіду його застосування, в тому числі будуть напрацьовані поправки до законопроекту №4057.

Учасники робочої наради погодились із необхідністю створення дієвих механізмів повернення окремих активів та доходів від них, здобутих у зв’язку із вчиненням корупційних правопорушень.

У засіданні взяли участь народні депутати України Пашинський С.В. - Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, Вінник І.Ю. - секретар Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, Чорновол Т.М. - член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, Геращенко А.Ю. - Секретар Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності,    Сотник О.С. - Секретар Комітету, голова підкомітету з питань адаптації українського законодавства до законодавства Європейського Союзу (ЄС), забезпечення його відповідності зобов'язанням України у рамках Ради Європи (РЄ) та оцінки відповідності законопроектів міжнародно-правовим зобов'язанням України у сфері європейської інтеграції Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, Войціцька В.М. - Секретар Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Керівник Секретаріату Голови Верховної Ради України Саєнко О.С., Заступник Керівника Апарату - керівник Головного організаційного управління Бондаренко В.В., завідувач секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Блистів Т.І., працівники Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України, Старший науковий співробітник Інституту держави і права ім.В.М.Корецького Національної академії наук України Богініч О.Л, а також представники громадськості та журналісти.