Діяльність Комітету

24 лютого 2016, 09:21

Комітет з питань національної безпеки і оборони оприлюднив інформацію та стенограму засідання Ради національної безпеки і оборони України від 28 лютого 2014 року щодо ситуації, яка склалася в державі у кінці лютого-березні 2014 року (питання анексії Автономної Республіки Крим)

Члени Комітету на засіданні 22 лютого заслухали доповідь заступника директора департаменту ГУР Міністерства оборони Вадима Скібінського, в якій детально проаналізовано всі етапи підготовки та проведення окупації й анексії Автономної Республіки Крим.

 

Представник ГУР Міноборони також детально розповів про плани Російської Федерації, які передбачали окупацію Російською Федерацією східної і південної України,  вихід до Придністров'я зі створенням Новоросії.

"Незважаючи на стратегічні та оперативні переваги,  Російська Федерація не змогла повною мірою реалізувати свої задуми стосовно України. За виключенням Донецька і Луганська, спроби російської сторони спровокувати масові заворушення в східних та південних областях України не дали приводу для повномасштабного вторгнення в Україну. Ці плани на той період не мали успіху. Причини цьому і вдалі дії української влади, і прорахунки російської сторони в оцінці ситуації, а також потужний опір з боку українських громадян", - зазначив представник ГУР Міноборони.

За його словами, ці плани Росією не залишені. РФ і надалі прагне дестабілізувати ситуацію в Україні і не допустити подальшої інтеграції України в європейське суспільство.

Голова Комітету Сергій Пашинський продемонстрував додаткові матеріали, які були роздані учасникам засідання, зокрема, стенограму засідання Ради національної безпеки і оборони України від 28 лютого 2014 року щодо ситуації, яка склалася в державі наприкінці лютого- в березні 2014 року (питання анексії Автономної Республіки Крим).

Члени Комітету обговорили доповідь і матеріали. Під час засідання безпосередні учасники тих подій також розповіли про те, що відбувалося в державі тими днями.

С.Пашинський зазначив, що це не є намагання оприлюднити якісь сенсації щодо того, що тоді відбувалося, а спроба відверто проаналізувати ситуацію. Він зазначив, що насправді була надзвичайно важка ситуація. Зі стенограми засідання РНБО чітко зрозуміло, які були зовнішні й внутрішні впливи, якою була позиція всіх учасників.

Голова Комітету не виключив, що через деякий час будуть отримані документи, які дадуть  змогу зрозуміти всі плани ворога.

Секретар Комітету Іван Вінник зазначив, що, вивчаючи стенограму, висновок напрошується один - потрібно розвивати армію. Він нагадав, що на сьогодні виділяється до 20% Державного бюджету на сектор безпеки й оборони, що є дуже мало, враховуючи стан економіки держави.

І.Вінник повідомив, що Комітетом зареєстровано проект Закону "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду)" №4057, мета  якого - повернути заарештовані гроші В.Януковича та його найближчого оточення, спрямувати їх на зміцнення оборони і безпеки держави.

Голова Комітету Сергій Пашиський також нагадав, що 50% оборонного бюджету - це гроші спецфонду за рахунок активів В.Януковича. "Якщо ми не хочемо повторення того, про що ми тут почули, якщо ми не проголосуємо за цей законопроект, то все решта  не буде мати ніякого значення", - наголосив він.