Діяльність Комітету

11 квітня 2016, 14:54

Заява Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони щодо закликів міжфракційного об'єднання "Єврооптимісти" саботувати законопроект під реєстр. №4057 від 15.02.2016 року "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, валютних цінностей, державних облігацій України, казначейських зобов'язань України, дорогоцінних металів та/або каміння, інших цінностей та доходів від них до ухвалення вироку

 

Заява Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони

щодо закликів міжфракційного об'єднання "Єврооптимісти" саботувати законопроект під реєстр. №4057 від 15.02.2016 року "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, валютних цінностей, державних облігацій України, казначейських зобов'язань України, дорогоцінних металів та/або каміння, інших цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду"

 

 

Депутатами міжфракційного об’єднання «Єврооптимісти» на сторінці у Facebook розміщено публікацію з критикою законопроекту № 4057 та закликом його не підтримувати. Ними фактично розгорнуто інформаційну кампанію з метою дискредитації законодавчої ініціативи через популістичні маніпуляції щодо змісту законопроекту.

Характер відповідних дописів дає змогу зробити висновок про намагання окремих народних депутатів перешкодити ухваленню доленосного для України законопроекту, який врегульовує механізм звернення в дохід держави окремих неправомірно здобутих активів екс-Президента-втікача Януковича В.Ф. та його оточення.

Приблизна вартість активів зазначених осіб, арештованих на рахунках іноземних та національних фінансових установ, складає 50 млрд. грн.

З урахуванням того, що значна частина із зазначених коштів має стати джерелом доходів Державного бюджету України на 2016 рік, за рахунок яких мають бути профінансовані видатки сектору національної безпеки та оборони, в тому числі видатки на розвиток озброєння та військової техніки, Комітетом Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони на засіданні 30 березня 2016 року було обговорено відповідну публікацію та положення законопроекту, який вже став предметом публічної дискусії.

За результатами обговорення зроблено висновок про те, що аргументи «Єврооптимістів», висловлені в публікації, не містять конкретних посилань на правові норми, яким на їх думку суперечить законопроект №4057, а тому є необґрунтованими та такими, що не відповідають дійсності.

Регламентація процедури звернення в дохід держави окремих здобутих неправомірним шляхом активів до ухвалення вироку (так званої «конфіскації поза кримінальним провадженням до винесення вироку»), заснована на презумпції незаконного походження таких активів, сприятиме протидії корупції в Україні та не буде суперечити вимогам міжнародно-правових документів, практиці Європейського суду з прав людини, не порушуватиме гарантій права власності та презумпції невинуватості.

З огляду на актуальність законопроекту №4057, суспільний резонанс навколо перспектив його прийняття, враховуючи дискусійність його положень та можливі ризики, Комітет прийняв рішення звернутись до провідних науково-дослідних установ юридичного профілю в Україні з проханням провести юридичну експертизу законопроекту №4057 та надати зауваження та рекомендації щодо його можливого удосконалення.

Крім того, з метою розвінчування створених «Єврооптимістами» міфів довкола положень проекту підготовлено його детальний коментар, з яким можна ознайомитись в рубриці «Роз’яснення», перейшовши за посиланням. http://komnbo.rada.gov.ua/komnbo/control/uk/publish/article?art_id=54306&cat_id=49966

Опублікована «Єврооптимістами» критика законопроекту №4057 видається неконструктивною і такою, що спрямована на нівелювання всіх докладених зусиль для повернення в бюджет України злочинних активів Януковича та його поплічників. Прикро, що група депутатів, яка називає себе «Єврооптимістами», замість наведення дійсних аргументів та обґрунтувань, загальними фразами критикує законопроект, замість того, щоб організувати плідну дискусію щодо його положень та здійсненню дій по його удосконаленню. Повинен кожен уже давно засвоїти, що популізм шкодить розвитку та просуванню вперед нашої країни. Пора зайнятись роботою, а не пустими розмовами.