Діяльність Комітету

02 березня 2016, 17:27

Голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Артур Герасимов взяв участь в "Українському тижні", що проходить в Європейському Парламенті

 

 

Голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Артур Герасимов взяв участь у конференції високого рівня Європейського Парламенту та Верховної Ради України щодо розвитку спроможностей заради реформ.

Під час обговорення питань порядку денного Конференції наголошувалося, що демократія характеризується спільним і чітким механізмом прийняття рішень між законодавчою та виконавчою гілками влади. Конструктивні та ефективні відносини між цими двома гілками влади є тією необхідною передумовою для неперервності ходу законодавчого процесу - головної характеристики будь-якої сучасної демократії. Законотворчий процес в Україні має свою специфіку: ключова роль надана Верховній Раді України як інституції (набагато ширша ніж у багатьох інших парламентах у світі як у технічному, так і у політичному вимірі) і це є надмірно заполітизованим процесом з чисельними прогалинами.

Як наслідок, безпрецедентна кількість законопроектів не стає частиною законодавства і кінцевий продукт часто є невідповідної якості.

У цьому контексті, Артур Герасимов зазначив, що в Україні має бути запроваджена концепція законотворчого процесу «від кінця до кінця», яка буде грунтуватися на значному посиленні співпраці між Кабінетом Міністрів України, Адміністрацією Президента України та Верховною Радою України.

Через консультації, зелені/білі книги, планування порядку денного, обмін інформацією, взаємодію між парламентськими комітетами та міністерствами, моніторинг і виконання імплементації схваленого законодавства, ми прийдемо до нормального законотворчого процесу, що суттєво вплине на якість ухвалених Парламентом України законів.