Діяльність Комітету

24 листопада 2016, 10:51

Про проведення у Комітеті круглого столу на тему: "Розвиток капеланського служіння в Україні"

17 листопада 2016 року у Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони відбувся круглий стіл на тему: «Розвиток капеланського служіння в Україні».

Участь у роботі круглого столу взяли народні депутати України, представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, Комісії ВРЩРО з питань соціального служіння, Ради душпастирської опіки при Міністерстві оборони України, Душпастирської ради при Державній пенітенціарній службі України, Громадської ради при МОЗ України з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, науковці, громадські експерти.

Зі вступним словом виступив Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Володимирович Пашинський. Він зазначив, що чинне законодавство України, як і норми міжнародного гуманітарного права, гарантують право на свободу віросповідання військовослужбовцям. Проте, на відміну від більшості розвинутих держав, на рівні законодавчих актів інститут капеланства досі не визначений.

Учасники заходу озвучили ситуацію щодо виконання Розпорядження Кабінету Міністрів України від 2 липня 2014 року № 677-р. та стану законодавчого забезпечення капеланського служіння (душпастирства) у Збройних Силах України, Національній гвардії України, прикордонних військах та інших військових формуваннях. Також увага акцентувалася на питаннях соціального захисту і забезпеченні військових капеланів, які несуть службу в зоні проведення АТО.

За результатами обговорення усіма учасниками одностайно підтримана пропозиція щодо активізації роботи над законодавчими ініціативами, спрямованими на розвиток капеланства, студентського капеланства, капеланства у морських портах та на морських суднах.