Діяльність Комітету

04 травня 2016, 17:14

Про звернення Голови Комітету до Президента України та Прем'єр-міністра України щодо необхідності негайного врегулювання ситуації, що склалася з фінансуванням видатків на реалізацію заходів з підвищення обороноздатності і безпеки держави

Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони звернувся до Президента України та Прем’єр-міністра України у зв’язку з необхідністю негайного врегулювання ситуації, що склалася з фінансуванням видатків на реалізацію заходів щодо підвищення обороноздатності і безпеки держави, передбачених Законом України  “Про Державний бюджет України на 2016 рік”.

Комітет поінформував про те, що станом на 4 травня 2016 року мають місце наступні критично небезпечні для обороноздатності України негативні явища:

незабезпечені видатки на виконання Державного оборонного замовлення на суму 2 200 млн. грн.;

незабезпечені видатки на ремонт озброєння та військової техніки на суму 1 100 млн. грн.;

незабезпечені видатки на розвиток зв’язку та ремонт військових об’єктів у сумі 300 млн. грн.

Фінансування згаданих видатків передбачалося здійснювати за рахунок надходжень до цільового фонду для забезпечення оборони і безпеки держави (код класифікації доходів бюджету - 50080000). Наповнення вказаного цільового фонду планувалося за рахунок надходжень від конфіскованих коштів та коштів, отриманих від реалізації майна, конфіскованого за рішенням суду за вчинення корупційного та пов’язаного з корупцією правопорушення (код класифікації доходів бюджету – 50080100).

Станом на 4 травня 2016 року уповноважені державні органи не забезпечили належних надходжень до цільового фонду для забезпечення оборони і безпеки держави. Серед головних причин є, в тому числі, відсутність дієвих законодавчих механізмів конфіскації майна за вчинення корупційного та пов’язаного з корупцією правопорушення та неможливість їх швидкого впровадження у зв’язку з низкою юридичних та інших перешкод.

Подальше зволікання із фінансуванням програм та заходів, пов’язаних із забезпеченням обороноздатності і безпеки держави є неприпустимим, небезпечним та може призвести до непоправних наслідків.

Комітет просить вжити відповідних заходів щодо невідкладного розв’язання проблем фінансування сектору безпеки і оборони та внесення відповідної законодавчої ініціативи до Верховної Ради України для розгляду.